De kazerne in Oirschot
NOS Nieuws

Alberto Stegeman loopt ongehinderd kazerne Oirschot in

Onderzoeksjournalist Alberto Stegeman is ongehinderd een kazerne in Oirschot binnengelopen. Hij had een camouflagepak aan en werd nergens gecontroleerd.

Hij vindt het schokkend dat iedereen, dus eventueel ook terroristen, zo makkelijk een militaire basis binnen kan komen. "Het verontrust me dat het nog steeds zo eenvoudig is."

In 2008 veroorzaakte Stegeman al ophef door binnen te dringen op de luchtmachtbasis in Woensdrecht. Hij kon dicht bij de gevechtsvliegtuigen komen.

Op de kazerne in Havelte kon hij zelfs ongehinderd met een legervoertuig van het terrein rijden. Toen dat bekend werd, nam Defensie extra veiligheidsmaatregelen.

Politici

Stegeman heeft wat beelden van zijn reportage laten zien aan politici. Die hebben geschokt gereageerd. D66 heeft al laten weten dat de partij minister Hennis van Defensie om tekst en uitleg zal vragen. "Het is zeer zorgelijk dat het met de beveiliging van deze kazerne zo slecht is gesteld'', zei Kamerlid Salima Belhaj.

Stegeman heeft Hennis nog niets uit zijn reportage laten zien. Dat gebeurt volgens hem pas voor de uitzending van Undercover in Nederland, komende zondag op SBS6.

Beveiliging

Het ministerie van Defensie kan daarom nog niet reageren. "We moeten eerst uitzoeken wat er precies is gebeurd", zegt een woordvoerder. "Vanwege het grote aantal defensielocaties en objecten, en ook de omvang daarvan, kent Defensie een gelaagd stelsel van beveiliging."

Voor minister Hennis staat nog niet vast of er sprake is van een fout in de beveiliging.

Minister Hennis laat actie Alberto Stegeman uitzoeken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl