NOS Nieuws

'Extra lening voor hypotheekkosten risicovol'

Ruim een op de tien huizenkopers financiert de bijkomende kosten van een hypotheek met een consumptief krediet, vaak op advies van de hypotheekadviseur. Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten. De toezichthouder waarschuwt dat de financiële risico's van zo'n extra lening groot zijn.

Huizenkopers kunnen tegenwoordig niet meer de kosten van een hypotheek volledig meefinancieren in de hypotheek zelf. De overheid heeft bepaald dat de maximale hypotheek nu 102 procent van de woningwaarde mag zijn. Daarmee wilde de overheid voorkomen dat woningbezitters met een restschuld komen te zitten. In 2018 wordt deze norm verder verlaagd tot 100 procent van de woningwaarde (in 2012 was het nog 106 procent).

Hoge rente

De maatregel lijkt averechts te werken. Het gevolg is namelijk dat mensen meer eigen geld moeten meebrengen als ze een hypotheek afsluiten. Veel mensen lossen dit volgens de AFM op door een extra consumptief krediet af te sluiten. Op zo'n lening is de rente doorgaans relatief hoog. Daarmee worden huizenkopers met extra hoge maandlasten opgezadeld en is het risico op een restschuld groter.

De toezichthouder roept banken en tussenpersonen op om terughoudend te zijn met het verstrekken van dit soort leningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl