ANP
NOS Nieuws

Schippers wil zwijgcontracten in zorg verbieden

Minister Schippers wil zwijgcontracten in de zorg verbieden. Ze vindt het "zeer onwenselijk" dat zorgverleners soms met slachtoffers of nabestaanden afspreken om niet naar buiten te treden.

Dat zegt Schippers naar aanleiding van berichten over het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum. Dat heeft volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg een vergoeding betaald aan de nabestaanden van een overleden patiënt. Voorwaarde was dat zij geen rechtszaak zouden beginnen of naar de media zouden stappen.

'Onacceptabel'

De minister van Volksgezondheid zegt dat dergelijke afspraken nu nog niet verboden zijn. Ze gaat bekijken of ze een bepaling in de wet kan opnemen, waardoor ze daar alsnog tegen kan optreden.

Ze heeft niets tegen het treffen van schikkingen, maar het opleggen van een zwijgplicht noemt ze "onacceptabel".

Schippers weet niet hoeveel zwijgcontracten er zijn. Zij doet een oproep aan mensen die het betreft om zich te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Medische fout

De zaak van het Tergooi Ziekenhuis draait om een 21-jarige man. Die kwam in het ziekenhuis met erge pijn op de borst en overleed korte tijd later. Dat zou te wijten zijn aan fouten van het ziekenhuis.

Het Tergooi Ziekenhuis liet afgelopen zaterdag weten dat het zich niet herkent in de berichten over zwijggeld.

Schippers: onderzoeken hoe zwijcontracten verboden kunnen worden

De patiëntenorganisatie NPCF is blij met het voornemen van Schippers. "Ziekenhuizen moeten van fouten leren en niet hun kop in het zand steken door zwijgplichten op te leggen", zei directeur Veldman in het NOS Radio 1 Journaal.

Veldman denkt overigens niet dat ziekenhuizen vaak zwijgafspraken met patiënten maken. Wel steunt ze de oproep van minister Schippers aan patiënten die zo'n contract hebben getekend om zich te melden bij de IGZ.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl