ANP
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

VNG waarschuwt voor 'plattelandsverloedering'

Door de leegstand van agrarische gebouwen dreigt het Nederlandse platteland te verloederen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De VNG werkt aan plannen om die verloedering tegen te gaan, bijvoorbeeld door boerderijen (agrarische bestemming) een gewone woonbestemming te geven. Maar het zal een tijd duren voordat dat plan zal worden uitgevoerd, zegt de VNG. Dat heeft te maken met allerlei belangen.

Zo zitten gemeenten vaak met onverkochte bouwkavels waar nog een koper voor moet worden gevonden.

Krimpgemeenten

Volgens Aart de Kruif, lid van de commissie Ruimte en Wonen van de VNG, blijkt uit onderzoek dat in 2030 zo'n 32 miljoen vierkante meter landbouwgrond met boerderijen en stallen zal verloederen. Al die grond mag nu niet voor gewone bewoning worden gebruikt.

Als voorbeeld wordt de Groningse gemeente Vlagtwedde genoemd. Daar zijn veel agrarische gebouwen leeg komen te staan door schaalvergroting in de landbouw. De afgelopen jaren is het aantal landbouwbedrijven in Vlagtwedde gedaald van 319 naar 239.

De Kruif spreekt van een ingrijpend probleem dat zich vooral voordoet in krimpgemeenten in het noorden en zuiden van het land.

Makelaar

Een Groningse makelaar roept gemeenten op om de bestemmingsplannen met spoed aan te passen om grote leegstand te voorkomen. Dat gaat volgens hem niet gemakkelijk omdat gemeenten vaak nog met onverkochte bouwkavels zitten.

Die moeten eerst worden verkocht voordat ze willen overwegen de leegstand aan te pakken door het bestemmingsplan aan te passen, zegt de makelaar.

Mensen die nu een leegstaande boerderij willen kopen om er te wonen, moeten bijvoorbeeld koeien houden of gewassen telen. Ze mogen dus niet van de hectare grond rond het huis een grote tuin maken. Zolang dat niet verandert, wordt de leegstand alleen maar groter, waarschuwt de makelaar.

Advertentie via Ster.nl