VDL-topman Van der Leegte benoemd tot Boegbeeld
De Brabantse ondernemer Wim van der Leegte is in de Nieuwe Kerk in Den Haag onderscheiden met het 'Boegbeeld Nederlands Ondernemerschap'. Van der Leegte, president-directeur van de VDL Groep, kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter John Fentener van Vlissingen.
Van der Leegte wordt geprezen om zijn uitzonderlijke staat van dienst binnen en buiten het Nederlands bedrijfsleven. "Hij maakt een bijzondere en onuitwisbare indruk", zegt Fentener van Vlissingen. "Hij is voor heel veel jonge ondernemers een bron van inspiratie. Hij zet zich onstuitbaar in voor het behoud van industriële productiebedrijven in ons land."
VDL Groep
Tot de VDL Groep behoren inmiddels 87 bedrijven (waaronder Nedcar) en 11.000 werknemers. VDL is goed voor een omzet van ruim 3 miljard euro. "Dit jaar krijgen we meer dan 12.000 werknemers", aldus de VDL-baas.
Van der Leegte is 69 jaar en doet begin november een stapje terug. "Ik kan het met een gerust hart overdragen aan de kinderen. Daar heb ik alle vertrouwen in."
Het Boegbeeld werd voor het eerst uitgereikt, voorafgaand aan de bekendmaking van het Familiebedrijf van het Jaar 2016. Die eer ging naar Enza Zaden uit Enkhuizen. Volgens ABN Amro-topman Gerrit Zalm, die de prijs overhandigde, behoort Enza tot de absolute wereldtop en investeert het bedrijf jaarlijks fors in onderzoek en ontwikkeling.
Wereldwijd heeft het zaadveredelingsbedrijf 1500 medewerkers en 43 vestigingen. De aandeelhouders willen het bedrijf als familiebedrijf blijven voortzetten.
Hartstikke belangrijk
De Stichting Familie Onderneming, die achter de prijzen zit, werd in 2012 opgericht door John Fentener van Vlissingen en heeft als doel om Nederlandse familiebedrijven in het zonnetje te zetten.
"Nederland telt maar liefst 260.000 familiebedrijven. Zij zijn enorm belangrijk: zo'n 49 procent van de werknemers in ons land staat bij hen op de loonlijst. Ik vond de aandacht daarvoor minimaal, vandaar die jaarlijkse prijs. En die heeft geholpen, want er is nu veel meer aandacht voor familiebedrijven", aldus Fentener van Vlissingen.