NOS NieuwsAangepast

Brandweer rondt bluswerk Moerdijk af

De brandweer heeft het nablussen van de brand in het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk afgerond. In totaal zijn brandweerlieden zo'n 30,5 uur bezig geweest om de enorme brand te doven.

De komende uren blijft de brandweer op het terrein aanwezig voor controle. "Er is altijd een risico dat iets alsnog oplaait", aldus een woordvoerder.

Moerdijk heeft een schademeldpunt ingesteld voor gedupeerden van de grote brand bij Chemie-Pack. De meldingen die binnenkwamen, waren vooral van particulieren die klagen over vervuiling door roet.

Ook economische schade kan worden gemeld, bijvoorbeeld door bedrijven op het industrieterrein die door de brand dicht moesten. Het gaat alleen om registratie van mogelijke schade, los van meldingen aan de eigen verzekering. Meldpunt Moerdijk: 0570 - 783460.

Roet

Het RIVM gaat ervan uit dat roetdeeltjes van de brand tientallen kilometers noordelijker zijn terechtgekomen. Tot aan Gouda kan roet zijn neergedaald.

De samenstelling van het roet wordt nog onderzocht, maar voorlopig adviseert het RIVM mensen om contact te vermijden. Diezelfde waarschuwing gaf burgemeester Arno Brok van Dordrecht ook al op een persconferentie.

Hoewel uit metingen is gebleken dat er geen schadelijke concentraties giftige stoffen zijn vrijgekomen bij de brand, deed hij een dringend beroep op de bewoners om geen groente uit eigen tuin te eten, kinderen niet op speeltoestellen te laten spelen en huisdieren niet vrij rond te laten lopen.

Burgemeester Brok benadrukte dat het om een voorzorgsmaatregel gaat. Gevonden roetdelen zullen direct worden geanalyseerd.

De gezondheid van mensen is niet onacceptabel in gevaar gebracht, zo lieten de burgemeesters van Moerdijk, Dordrecht en Breda op de persconferentie weten. Het getroffen bedrijf voldeed volgens hen aan alle gestelde eisen en kreeg afgelopen oktober nog een nieuwe vergunning.

Kleine brandjes

De brand brak gisteren rond 14.30 uur uit in chemiebedrijf Chemie-Pack. Door de aanwezige chemicalën in de loods ontstonden explosies. Ook naastgelegen kantoorpanden en het bedrijf Wärtsilä zijn door de brand in de as gelegd.

Rond middernacht gaf de brandweer het sein brand meester. Sindsdien werd er nageblust. Er werden 250 brandweerlieden ingezet om de brand onder controle te krijgen.

Een deel van het Chemie-Pack-gebouw, met daarin 100 ton aan gevaarlijke stoffen, staat nog overeind. Acht bedrijven rondom Chemie-pack zijn ontruimd, omdat medewerkers door de rook last hebben van stank en irritatie. Ook uit de wijde omgeving komen klachten van stank en irritatie aan de luchtwegen.

Over de oorzaak van de brand in Moerdijk is nog niets bekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven doet daar onderzoek naar.

Brief

Inwoners van Strijen, Binnenmaas en de zuidpunt van Dordrecht hebben een brief (pdf) gekregen namens de burgemeesters van Strijen, Binnenmaas, Dordrecht en Comstrijen. Daarin staat informatie over onder meer de meting van gevaarlijke stoffen en lichamelijke klachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl