Een reageerbuis met dna met daarop een miljoen kopiën van een film
NOS Nieuws

Is dna de nieuwe 'cloud'?

Je digitale video's, foto's en documenten opslaan in dna? Het is mogelijk. Onderzoekers van de Universiteit van Washington en Microsoft ontwikkelen een systeem dat digitale data kan opslaan in dna-moleculen.

Daarmee wordt het mogelijk om de opslagruimte van grote hoeveelheden data drastisch terug te brengen van een ruimte zo groot als een flinke supermarkt naar een suikerklontje.

"De natuur heeft met dna een systeem ontwikkeld dat heel efficiënt, compact en duurzaam allerlei informatie opslaat over je genen en hoe je lichaam werkt", zegt een van de onderzoekers. "Wij hergebruiken dat systeem om digitale data als foto's, video's en documenten op te slaan.

600 smartphones

De wetenschappers vertaalden de enen en nullen van de digitale bestanden in de bouwstenen van dna, aangeduid met A, C, G, en T.

Enkele van de opgeslagen plaatjes

In dna-moleculen kan informatie vele miljoenen malen compacter worden opgeslagen dan in alle bestaande opslagmiddelen. Bovendien gaat de kwaliteit van de data die daarop zijn opgeslagen na verloop van tijd achteruit, terwijl in dna de opgeslagen informatie honderden jaren blijft bestaan.

In een kleine hoeveelheid dna-moleculen in een reageerbuis kan al 10.000 gigabyte aan filmpjes, e-mails en andere digitale data worden opgeslagen. Een hoeveelheid data die op zo'n 600 smartphones past.

Duur

Volgens de onderzoekers is de dna-techniek het meest geschikt voor opslag voor de lange termijn. Vooral gezien de kosten, want die zijn nu nog heel erg hoog. Maar de onderzoekers verwachten dat dna-opslag binnen tien jaar al een stuk goedkoper zal zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl