Winnie Mandela
NOS Nieuws

Winnie Mandela deelt niet mee in erfenis

Winnie Mandela heeft geen recht op bezittingen van haar ex-man Nelson, heeft een rechter in Johannesburg bepaald. Ze was naar de rechter gestapt omdat ze vindt dat ze recht heeft op het riante buitenverblijf van Mandela in zijn thuisbasis in de provincie Oost-Kaap.

Nelson Mandela, anti-apartheidsactivist en de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, overleed in 2013. Zeventien jaar eerder was hij gescheiden van Winnie.

Zij werd niet genoemd in het testament van Mandela, maar vocht voor de rechter dat testament aan. Winnie zei dat ze recht had op het landgoed in Oost-Kaap omdat ze het toegewezen zou hebben gekregen in de tijd dat haar man in de gevangenis op Robbeneiland zat. Op basis van plaatselijke gebruiken maakte ze er nu officieel aanspraak op.

'Gebrek aan respect'

Het landgoed Qunu en de gebouwen erop zijn naar schatting ruim 4 miljoen euro waard. Mandela liet het in zijn testament na aan zijn derde echtgenote, Graça Machel, leden van zijn staf, verschillende scholen en aan het ANC.

Nkosi Zwelivelile Mandela, een kleinzoon van Nelson, zei namens de familie dat hij blij is met de rechterlijke uitspraak en dat het boek van de nalatenschap nu kan worden gesloten. De familie hoopt dat Winnie vrede kan hebben met het vonnis "en dat ze afziet van verdere acties die kunnen worden beschouwd als gebrek aan respect voor de wensen van Mandela".

De advocaat van Winnie Madikizela-Mandela, zoals ze nu heet, heeft nog niet gereageerd op het vonnis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl