NOS Nieuws

Toezichthouder AFM let op Panama Papers in de krant

Financieel toezichthouder AFM gaat iedere financiële topman van wie de naam opduikt in de Panama Papers opnieuw tegen het licht houden. Volgens AFM-bestuurder Femke de Vries zal er worden gekeken of die mensen zich aan de integriteitsregels hebben gehouden.

Mocht het blijken dat er problemen zijn, dan moeten ze mogelijk opstappen.

Geschiktheid

De AFM toetst de integriteit van alle bestuurders en commissarissen van financiële instellingen. Een van de onderdelen van die geschiktheidstoets is een uitgebreide vragenlijst, waarin onder andere wordt gevraagd naar eventuele problemen met de fiscus.

Er wordt gevraagd of de bestuurder bijvoorbeeld eerder een boete heeft moeten betalen of dat gebruik is gemaakt van de inkeerregeling voor zwartspaarders.

Tot nu toe werd niet gevraagd naar geld bij trustfondsen in het buitenland. De Vries zegt dat de AFM overweegt dat in de toekomst wel te doen.

Belastingdienst

Als iemand genoemd wordt in de Panama Papers, betekent dat niet dat die persoon per definitie de regels overtreden heeft. "Maar de AFM leest de krant dus wel met belangstelling en bekijkt samen met de Belastingdienst of die mensen legitiem hebben gehandeld", zegt economie-verslaggever Eva Wiessing.

Eén naam die al is opgedoken in de Panama Papers is Bert Meerstadt, commissaris van de ABN Amro en oud-NS-topman. Hij maakte vandaag bekend op te stappen naar aanleiding van de berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Hij wordt dus niet getoetst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl