In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Persoonsgegevens asielzoekers op straat na fout gemeente Wijdemeren

Privégegevens van zeventien asielzoekers uit de gemeente Wijdemeren liggen op straat. In de documenten worden het burgerservicenummer, de voor- en achternaam en geboortedatum van de mensen genoemd.

De informatie is verstrekt bij een verzoek op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De identiteitsgegevens hadden weggehaald moeten worden.

Nu dit niet is gebeurd, kan dit voor de asielzoekers grote gevolgen hebben. "Je kan met iemands BSN, voornaam, achternaam en geboortedatum voordoen als iemand anders. Dan kan je aanvragen doen bij de belastingdienst of bij de gemeente", aldus de Leidse hoogleraar privacyrecht Gert-Jan Zwenne tegen de regionale omroep NH.

Boete

De gemeente Wijdemeren hangt volgens Zwenne een boete van maximaal 860.000 euro boven het hoofd. Ook moeten de asielzoekers op de hoogte worden gebracht van de fout.

De gemeente geeft schriftelijk een korte reactie. "De gemeente heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en betrokkenen worden geïnformeerd. Wij hechten grote waarde aan openheid, maar met respect voor de veiligheid van persoonsgegevens en betreuren deze vergissing."

De indieners van het Wob-verzoek die de informatie in handen hebben gekregen, is gevraagd de gegevens te vernietigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl