NOS Nieuws

Nee is 'zege voor Poetin', en 'behulpzaam bij Brexit'

"Een dubbele oorvijg voor de EU", zo kenschetst het Duitse opiniemagazine Der Spiegel de overtuigende zege van het tegen-kamp bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. De Nederlanders hebben de Russische president Poetin een overwinning bezorgd en de tegenstanders van de Europese Unie een steun in de rug gegeven, schrijft der Spiegel.

Ook de andere buitenlandse kranten en nieuwssites noemen de uitslag van het referendum een zware klap voor de EU. "Het begin van het einde van de EU", kopt de Frankfurter Allgemeine Zeitung met een verwijzing naar een uitspraak van PVV-leider Geert Wilders.

Andere media benadrukken dat het 'nee' het imago van Nederland schaadt en de regering in een lastig parket brengt. Het Franse Le Figaro noemt Nederland "een spelbreker" in het gezelschap van landen die aan de wieg stond van de EU, en wijst daarbij op het eerdere 'nee' uit 2005 tegen de Europese grondwet.

De Belgische krant De Morgen schrijft dat de referendumuitslag een klap is voor de EU en de regering. De Nederlanders hebben premier Rutte met een groot dilemma opgezadeld, aldus de krant. Als hij de uitslag negeert of zich beperkt tot kleine wijzigingen in het verdrag "riskeert hij in de aanloop naar de verkiezingen van 2017 de hoon van veel kiezers".

Brexit

Een aantal Britse media noemen het referendum een wegbereider voor de peiling in Groot-Brittannië van juni, waarin de Britten zich moeten uitspreken over het EU-lidmaatschap.

De euro-sceptische Daily Telegraph kopt: "Overwinning! Nederlanders verpletteren de uitbreidingsdrift van Brussel. En Brexit is de volgende stap'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl