NOS Nieuws

Porosjenko: Nederlandse afwijzing verandert niets

'Dit is een aanval op de eenheid in Europa'.

Oekraïne zal de samenwerking met de EU verder uitbreiden, ondanks de afwijzing in het Nederlandse referendum van inniger banden met het buurland van Rusland. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gezegd in Tokio, waar hij een bezoek aflegt.

Porosjenko wees er in zijn reactie op dat de uitslag niet-bindend is, en dat de organisatoren van het referendum de macht van de EU ter discussie wilden stellen, niet het associatieverdrag met Oekraïne. Hij noemde het "een aanval op de eenheid van Europa en de verspreiding van Europese waarden", aldus correspondent Gert-Jan Dennekamp vanuit Kiev.

De president herhaalde nog eens dat zijn land een diepgaande en uitgebreide vrijhandelszone met Europa wil opzetten. Het deel van het akkoord dat de handelsbetrekkingen regelt, is al van kracht. Een groot deel van de Oekraïense bevolking staat achter het verdrag.

Geen bilateraal verdrag

"In de commentaren wordt vooral benadrukt dat dit een probleem is voor Nederland en dat de Nederlandse regering uiteindelijk conclusies moet trekken", aldus Dennekamp. Verder wordt erop gewezen dat het niet gaat om een bilateraal verdrag met Nederland, maar om een akkoord met de Europese Unie, waarvan de andere 27 lidstaten ook belang hebben bij het akkoord.

In het pro-Russische oosten van Oekraïne is nog niet gereageerd op de referendumuitslag. "Daar zal men heel tevreden zijn", veronderstelt Dennekamp, omdat de politieke leiders in dat deel van het land vooral de banden met Rusland willen aanhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl