Wilders tijdens de eerste zittingsdag van de strafzaak
NOS Nieuws

Zitting Wildersproces: komt de rechtbank de PVV-leider tegemoet?

De rechtbank beslist vandaag over de extra onderzoekswensen die Geert Wilders heeft ingediend in het proces tegen hem. De PVV-leider staat terecht voor groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie, omdat hij maart 2014 zei dat hij minder Marokkanen wilde en zijn aanhang "minder, minder" liet scanderen op de vraag of ze meer of minder Marokkanen wilden.

Wilders wil opnieuw een aantal getuigen oproepen, die eerder door de rechter-commissaris en justitie zijn afgewezen. Het OM zei bij de regiezitting van twee weken geleden dat zij geen nieuw licht op de zaak kunnen werpen.

Wilders denkt onder meer aan Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, en opiniepeiler Maurice de Hond. Zij zouden iets moeten vertellen over de context waarin Wilders zijn aanhang om een antwoord vroeg. Ook wil hij een Amerikaanse hoogleraar oproepen die onbevooroordeeld zou kunnen getuigen of de uitlatingen discriminerend zijn en of ze onder de vrijheid van mening uiting vallen. In Nederland is zo'n deskundige niet te vinden, zegt de verdediging.

Gaat de rechtbank in op het verzoek van Wilders?

Verder wil Wilders dat er onderzoek wordt gedaan naar de 6400 aangiftes die tegen hem zijn ingediend, omdat daarmee gerommeld zou zijn. Ook moet er een onderzoek komen naar het uitlekken van de pleitnota van Wilders' advocaat, Geert-Jan Knoops, aan de vooravond van dit proces. De verdediging wil dat het proces pas verdergaat als duidelijk is hoe de pleitnota in handen van het AD is gekomen.

Tijdens de regiezitting vroeg Wilders aan een van de rechters om zichzelf terug te trekken. Volgens hem is rechter Van Rens niet onpartijdig, omdat ze kritisch was over het eerdere strafproces tegen de politicus. Van Rens zei in het NTR-televisieprogramma Kijken in de Ziel dat ze het niet eens was met de beslissing om een rechter in het vorige proces tegen hem te wraken. "Het was strafrechtelijk geen juiste grond", zei ze in het interview.

De rechtbank hoeft daar bij de zitting van vandaag geen beslissing over te nemen, maar het is mogelijk dat Van Rens uit eigen beweging opstapt.

Chaotische eerste dag proces tegen Wilders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl