Robin van Galen vol vertrouwen
NOS Sport

Waterpoloërs rekenen op Canada of Frankrijk in kwartfinales

De Nederlandse waterpolomannen leken op het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst niet te kunnen verliezen, maar tegen gastland Italië (11-5) merkte bondscoach Robin van Galen al snel dat er dit keer geen stunt in zat.

"In een poep en een scheet stonden we met 4-1 achter. Daarna kwamen we nog even terug, maar het gat werd al snel weer vier goals. Niet dat we hen daarna hebben laten lopen, maar omdat het toernooi nog lang is hebben we gewoon doorgewisseld. Waren we gefocust op het proces en niet op de score. Dit is gewoon een ingecalculeerde nederlaag", zegt Van Galen na de wedstrijd.

Verloren wedstrijd

Want hoewel Nederland op het OKT grootmacht Spanje eerder al verrassend versloeg, verwachtte Van Galen geen wonderen van zijn ploeg tegen het gastland.

"Italië was echt wel een maatje te groot en speelde scherp. Ze waren helemaal ziek van de nederlaag tegen Spanje gisteren, dus ze gingen er nu vol op. Het gat van vier goals is er bijna de hele wedstrijd wel gebleven. Dan voel je aan alles dat er geen stunt in zit. Dan moet je proberen de wedstrijd goed uit te spelen: geen vechtpartijen, geen blessures, geen schorsingen. Dat heb ik ook tegen de jongens gezegd. En dat is gelukt. Want vrijdag hebben we de belangrijkste wedstrijd", aldus de bondscoach.

Dan speelt de ploeg de beslissende kwartfinale. Als Oranje dat duel wint, kunnen de tickets voor de Olympische Spelen van Rio geboekt worden. De tegenstander in de kwartfinale is nog niet bekend. Donderdag spelen de waterpoloërs eerst nog het laatste pouleduel tegen Zuid-Afrika.

Niet van slag

"Daarna wordt het of Canada of Frankrijk", weet Van Galen. "Ze zijn gelijkwaardig aan ons. Maar ze staan wel hoger op de wereldranglijst, dus het blijft een uitdaging. Als we goed spelen kunnen wij van deze ploegen winnen."

"Er is heel veel vertrouwen. Van deze ingecalculeerde nederlaag raken we niet van slag. Donderdag eerst Zuid-Afrika en dan zien we wel wat er uit de koker komt. We hebben een grote kans om door te gaan. Dat is natuurlijk geweldig", aldus de bondscoach die in 2008 de waterpolovrouwen naar olympisch goud leidde.

Waterpolomannen verliezen van Italië op OKT

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl