Reuters

In Syrië hebben de eerste journalisten zich in Palmyra gewaagd. De historische stad was tien maanden lang in handen van IS. Ruim een week geleden werd Palmyra heroverd door het Syrische leger.

Op de beelden die de journalisten hebben gemaakt is te zien dat veel eeuwenoude monumenten zijn verwoest.

Palmyra na IS

Te horen is dat de stad nog steeds wordt opgeschrikt door explosies. IS-strijders hebben duizenden mijnen in de stad gelegd. Militairen kammen alle gebouwen uit en doen soms verrassende ontdekkingen. 

In een kamer worden stoffen gevonden die hetzelfde zijn als die waarmee de bommen van Parijs en Brussel zijn gemaakt. "Dit is een chemisch lab met alles wat nodig is om bommen te maken. En de kabels zijn om de bommen mee af te laten gaan."

Vrouw kopen

In de tien maanden dat IS de baas was in Palmyra, is een behoorlijke stempel op het dagelijks leven gedrukt. Dat is onder meer af te leiden uit achtergelaten documenten.

Zo konden IS-strijders een vrouw kopen voor 3 euro, voor een half jaar. En een inwoner kreeg 15 dagen celstraf omdat hij een sigaret gerookt had. Alles is netjes gedocumenteerd.

"Mijn zoon wilde niet vluchten", vertelt een man die zelf vluchtte, een paar uur voor IS de stad veroverde. "Hij zei: mij valt niets te verwijten. Palmyra is mijn stad en ik houd van mijn stad."

"De IS-strijders zeiden tegen hem dat ze hem niet het plezier gunden om hem in zijn geliefde stad te executeren. Ze hebben hem meegenomen naar een dorp vlakbij en hij is daar vermoord."

De executie is gefilmd en de beelden zijn op internet gezet, vertelt de gebroken vader. Hij heeft het lichaam van zijn zoon nooit gevonden.

STER reclame