EPA
NOS Nieuws

Justitie doet onderzoek naar Duitse komiek voor belediging Erdogan

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

De Duitse justitie doet onderzoek naar een video van komiek en presentator Jan Böhmermann. In het filmpje leest Böhmermann een 'smaadgedicht' voor, waarin hij op zoek gaat naar de grenzen van wat hij wel of niet over de Turkse president Erdogan kan zeggen.

Hij zegt onder andere dat Erdogan meisjes slaat en dat de president een klein geslacht heeft. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu of hij daarmee schuldig is aan 'belediging van vertegenwoordigers van buitenlandse staten'. Daarop staat maximaal drie jaar gevangenisstraf.

Böhmermann nam de video op voor het satirische ZDF-programma NEO Magazine Royal. Het filmpje was meteen al omstreden. Een dag na de uitzending besloot ZDF het van de website te verwijderen, omdat het "de grenzen van de satire en ironie" zou overschrijden. De video is nu alleen via Bild Zeitung nog terug te kijken.

Spanning

Böhmermann maakte de video naar aanleiding van de ophef over een andere satirische bijdrage, van het programma Extra3. Erdogan probeerde de verspreiding van deze video te voorkomen, wat hem wereldwijd op kritiek kwam te staan.

Om nieuwe diplomatieke spanning te voorkomen, belde bondskanselier Merkel afgelopen zondag al met de Turkse premier Davutoglu. De twee waren het erover eens dat het filmpje van Böhmermann opzettelijk kwetsend is.

Nu is er dus toch een justitieel vooronderzoek gestart. Volgens de openbaar aanklager zijn er tot nu toe 20 aangiften tegen Böhmermann binnengekomen. Die komen van particulieren, niet van de Turkse regering.

Hoe het onderzoek verdergaat, is niet duidelijk. Volgens experts is het onwaarschijnlijk dat Böhmermann daadwerkelijk voor belediging de cel in moet. De komiek heeft zelf nog niet gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl