NOS Nieuws

Supermarkten willen slimme vrachtwagens

'Treintje rijden' vanuit de lucht

Vervoer over de weg moet goedkoper, efficiënter en milieuvriendelijker. Door dicht achter elkaar te rijden verbruiken vrachtwagens minder brandstof, stoten ze minder CO2 uit en veroorzaken ze minder files. Zes Europese vrachtwagenfabrikanten deden de afgelopen dagen mee aan een test onder de noemer "European Truck Platooning Challenge".

Vanuit Zweden werd via Duitsland en België naar de Rotterdamse haven gereden ter ondersteuning van de wens om op grote schaal te kunnen testen met het "treintje rijden" of "platoonen".

Wifi

Bij deze vorm van transport rijden twee of drie vrachtwagens vlak achter elkaar. Ze zijn verbonden via wifi. De voorste vrachtwagen bepaalt de snelheid, het remmen en de route. De tweede en derde vrachtwagen hebben een beeldscherm in de cabine waarop het zicht vanuit de eerste wagen wordt geprojecteerd.

Fabrikanten en supermarkten zijn zeer geïnteresseerd in deze vorm van vervoer omdat daardoor de winkels sneller en efficiënter bevoorraad kunnen worden, denken ze.

Minister Schultz van Infrastructuur zegt dat de Europese regelgeving nog wel aangepast moet worden voordat 'platooning' kan worden ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl