Facebook lanceert de 'videohub', de centrale plek in de app waar je (live) video's kunt bekijken
NOS Nieuws

Video krijgt een nog centralere plek in de Facebook-app

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Facebook lanceert een nieuw tabblad in zijn app waarin alle (live) video’s verzameld worden. Daarmee benadrukt het platform opnieuw hoeveel belang het hecht aan video. De nieuwe 'videohub' komt in het midden van de menu-balk, waar nu nog de knop naar de Messenger-app zit.

Belangrijke stap

Het wordt gezien als een belangrijke stap voor Facebook, dat de afgelopen jaren al liet zien dat video een essentieel onderdeel is van zijn strategie. Het meest recente signaal was de introductie van Facebook Live, de tegenhanger van Twitter’s Periscope. In de Facebook-app kunnen gebruikers sinds december live beeld streamen.

"Ik zou er niet van opkijken als over vijf jaar het leeuwendeel van de content op Facebook uit video's bestaat", zegt Facebook-topman Mark Zuckerberg tegen BuzzFeed News.

Hoewel Facebook Live vrij populair lijkt te zijn, zou het platform grote mediabedrijven betalen om te livestreamen, schrijft techsite Re/code op basis van bronnen. Naast de krant zouden ook BuzzFeed en de Huffington Post een financiële vergoeding krijgen.

Aanvullende functies

In het nieuwe tabblad in de Facebook-app treffen gebruikers een verzameling van geproduceerde video’s en live video’s aan, waarbij de nadruk op live video ligt.

Naast de hub komt het platform ook met aanvullende functies, zoals live video in groepen, live video events en een map met een actueel overzicht waar mensen wereldwijd livestreamen. De nieuwe functies zullen de komende tijd beschikbaar komen.

Met de 'videohub' is Facebook concurrenten Twitter en YouTube weer een stapje voor. Twitter heeft al een tijdje de app Periscope, maar live video's leven maar in beperkte mate in Twitter's app. Er is nog geen duidelijke plek waar mensen deze terug kunnen kijken, wat bij Facebook straks wel het geval is.

YouTube werkt nog aan een livestream-app.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl