Onderzoek naar beschuldigde notaris Panama Papers
Het Rotterdamse notariskantoor Ploum Lodder Princen wil volledig opening van zaken geven over vermeende dubieuze constructies waar het kantoor aan zou hebben meegewerkt. Het kantoor heeft zich gemeld bij de toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht. In afwachting van het onderzoek legt maatschap-voorzitter Stan Commissaris zijn functie tijdelijk neer.
Dagblad Trouw en het Financieele Dagblad melden op basis van de Panama Papers dat het kantoor betrokken is geweest bij onzuivere constructies. Het zou onder meer gaan om de schijnverkoop van een pand in Ecuador, waarmee een transactie van twee miljoen euro moest worden verhuld.
Het Rotterdamse kantoor laat in een schriftelijke verklaring weten dat het "met ontzetting" kennis heeft genomen van de publicatie en dat het zich op geen enkele manier herkent in de beschuldigingen.
Emeritus hoogleraar notarieel recht Martin Jan van Mourik bekeek de Panama Papers ook en omschrijft het handelen van het Rotterdamse notariskantoor echter als "juridisch cowboygedrag". Hij vermoedt dat het kantoor zich schuldig heeft gemaakt aan een economisch delict.
Spagaat
De Koninklijke Notariële Beroepsgroep is woest over de uitlatingen van de hoogleraar. "Om in zijn termen te blijven, dit is makkelijk prijsschieten", reageert Nora van Oostrom van de KNB. "Het gaat om ingewikkelde ondernemingstransacties waarvan we begrijpen dat er nu behoefte is aan uitleg, maar een notaris heeft zich te houden aan de geheimhoudingsplicht. In die spagaat zitten wij. Op de genoemde voorbeelden kunnen wij nu niet reageren."
Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) gaat naar de zaak kijken. "Het kantoor heeft zich zelf bij ons gemeld en ook de KNB", zegt woordvoerder Thom Hoedemakers. "Dergelijke berichtgeving heeft sowieso de bijzondere aandacht van het BFT." Mocht de toezichthouder onregelmatigheden constateren dan kan de zaak worden voorgelegd aan de tuchtrechter.
Panama Papers
De Panama Papers beslaan ruim elf miljoen documenten van het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca. Die documenten leggen allerlei constructies en transacties bloot van vermogenden wereldwijd. Onder hen zijn politici, sporters en andere bekenden. De IJslandse premier Gunnlaugsson ruimde gisteren het veld in de nasleep van de Panama Papers. Hij bleek obligaties te hebben van enkele IJslandse banken die aan het begin van de financiële crisis omvielen. Doordat hij als premier aanstuurde op een betalingsregeling was de schijn gewekt van belangenverstrengeling.