Een diabetespatiënt meet zijn bloedsuikerwaarde
NOS Nieuws

WHO: aantal diabetespatiënten verviervoudigd sinds 1980

Het aantal volwassenen met diabetes is sinds 1980 wereldwijd bijna verviervoudigd. 422 miljoen mensen lijden aan de ziekte, berekende wereldgezondheidsorganisatie WHO in een eerste wereldwijde rapportage over diabetes. De meeste van hen wonen in ontwikkelingslanden.

In 1980 hadden 108 miljoen volwassenen diabetes, 4,7 procent van de toenmalige wereldbevolking. Dat is nu gestegen naar 8,5 procent van de wereldbevolking.

Vergrijzing en het toegenomen aantal mensen met overgewicht zorgen ervoor dat de ziekte steeds meer slachtoffers zal maken. In 2012 overleden 1,5 miljoen mensen aan de ziekte. Nog eens 2,2 miljoen mensen overleden aan te hoge bloedsuikerwaarden die in verband worden gebracht met diabetes.

WHO-topvrouw Margaret Chan zei vandaag dat er wereldwijd maatregelen worden genomen om de ziekte terug te dringen. Zo moeten al op jonge leeftijd goede eetgewoonten worden bijgebracht en moet het belang van beweging worden benadrukt.

In Noordwest-Europa hebben de minste mensen de ziekte, zo'n vier procent van de vrouwen en 5 tot 6 procent van de mannen. De grootste toename in het aantal diabetespatiënten in 2014 was in China, India, de VS, Brazilië en Indonesië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl