Frans Timmermans
NOS Nieuws

Brussel wil ander asielbeleid om vluchtelingen eerlijker te verdelen

De Europese Commissie wil de Europese asielprocedure aanpassen om vluchtelingen eerlijker te verdelen over de EU. De asielregels moeten worden hervormd om te voorkomen dat twee of drie landen worden opgezadeld met een stroom vluchtelingen, zei Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, in Brussel.

Timmermans kwam niet met een uitgewerkt plan, maar presenteerde twee opties voor hervorming van de asielkaanpak , waarover de komende tijd gedebatteerd gaat worden.

Nu is het nog zo dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land waar ze voet aan de grond zetten, zoals is vastgelegd in de zogeheten Dublin-afspraken. Die procedure werkte afgelopen zomer niet meer, toen Griekenland te maken kreeg met honderdduizenden vluchtelingen. "Het huidige systeem is niet langer houdbaar", aldus Timmermans.

Twee opties

Timmermans presenteerde twee manieren om de asielprocedure aan te passen. Ten eerste kunnen de Dublinafspraken bij een grote instroom worden aangevuld met een "correctief mechanisme" dat zorgt voor een eerlijker verdeling van vluchtelingen over de lidstaten. Timmermans ging niet verder in op de details van dit voorstel.

In de tweede optie kiest de EU ervoor ´Dublin´ in te ruilen voor een compleet andere aanpak, waarbij een centrale verdeelsleutel wordt gehanteerd om de vluchtelingen over de EU te verdelen. Zo'n opgelegde verdeling werd vorig jaar nog afgewezen door een aantal lidstaten.

Timmermans benadrukte dat de EU-lidstaten hun verdeeldheid over de aanpak van vluchtelingen moeten laten varen. Door zich zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vluchtelingen, legde een aantal lidstaten de zwaarste last van de vluchtelingen op de schouders van slechts enkele landen, betoogde hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl