In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Overijssel probeert het opnieuw met korhoenders uit Zweden

De provincie Overijssel laat toch weer korhoenders uitzetten op de Sallandse Heuvelrug. Staatsbosbeheer gaat de vogels uit Zweden halen om de huidige populatie te vergroten, schrijft RTV Oost.

In 2013 werd dat voor het laatst geprobeerd, maar dat mislukte. Faunabescherming noemde het toen schandelijk en dom, omdat de Zweedse korhoenders te veel afweken van de Nederlandse. Een jaar eerder had een poging ook al niks opgeleverd.

Plaggen, branden en bekalken

Volgens Staatsbosbeheer is nu duidelijk hoe het kwam dat de korhoenders zich niet konden handhaven. "Onderzoek heeft uitgewezen dat er te weinig voedsel voor de jongen is in het gebied. Dat ligt aan het hoge stikstofgehalte in het gebied. De heide lijdt onder het stikstof, waardoor er te weinig insecten leven en de korhoenjongen sterven."

Samen met de provincie Overijssel en de andere natuurorganisaties worden er maatregelen getroffen om het stikstofgehalte in het gebied te verlagen. Zo wordt er geplagd en gebrand. Het korhoen zal door deze maatregelen meer kans maken om te overleven. Maar ook andere beschermde planten en dieren krijgen zo een beter leefgebied, aldus Staatsbosbeheer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl