De Groningse hoogleraar wordt de nieuwe Kinderombudsman.
NOS Nieuws

Kamer kiest Margrite Kalverboer als nieuwe Kinderombudsman

Margrite Kalverboer wordt de nieuwe Kinderombudsman. Bij de schriftelijke stemming in de Tweede Kamer kreeg ze 78 van de 91 geldige stemmen. De nummer twee op de voordracht, Carla van Os, haalde 13 stemmen.

Bij de stemming in de Kamer waren 52 stemmen ongeldig. Een stem was bijvoorbeeld ongeldig als er een andere naam op het briefje stond dan een van de twee kandidaten of als er twee namen op stonden. Naar verluidt waren onder de ongeldige stemmers veel VVD'ers en PVV'ers. Een woordvoerster van de VVD benadrukt dat de stemming geheim was, maar erkent wel dat de fractie kritisch was over beide kandidaten.

Kritisch

Kalverboer is de opvolger van Marc Dullaert. Die had graag willen aanblijven, maar de Nationale Ombudsman Van Zutphen wilde liever iemand anders. Kalverboer is hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de universiteit in Groningen.

Kalverboer geldt als een autoriteit op het gebied van kinderrechten. Ze heeft zich kritisch uitgelaten over het Nederlandse asielbeleid.

Van Zutphen droeg de Kamer twee weken geleden drie kandidaten voor, die volgens hem allemaal geschikt waren. Twee Kamercommissies zetten uiteindelijk twee mensen op de voordracht: in volgorde van voorkeur Kalverboer en Van Os.

Kamer kiest Margrite Kalverboer als Kinderombudsman

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl