Wiebes: Belastingdienst juicht om Panama Papers

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Wiebes: speciaal belastingteam op Panama Papers

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Reacties vanuit de Kamer

Bij de Belastingdienst ging een juichkreet op, toen de ambtenaren hoorden van de onthullingen uit de 'Panama Papers'. Dat zei staatssecretaris Wiebes in de Tweede Kamer. Zondag kwamen voor het eerst berichten naar buiten over belastingontduiking en -ontwijking via een Panamees advieskantoor. Ook Nederland komt daarin voor.

Kamerleden reageren geschrokken en de Belastingdienst liet weten de berichten te onderzoeken. Wiebes sprak zijn complimenten uit voor de journalisten die met de onthullingen zijn gekomen. "Met deze informatie kan de Belastingdienst iets." Hij verwacht dat de kranten alle informatie over twee maanden beschikbaar zullen stellen. 

Wiebes benadrukte wel dat iemand pas schuldig is als dat is vastgesteld. Een speciaal team bij de Belastingdienst gaat met het onderzoek aan de slag en zo nodig wordt het aantal mensen uitgebreid. 

Enquête

Verschillende Kamerleden vinden dat het kabinet niet alert genoeg is op het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen. De SP wil een parlementaire enquête naar de rol van Nederland. SP-leider Roemer vindt het "beschamend dat een deel van de elite in Nederland en multinationals alles op alles zetten om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Daardoor moeten wij hier de publieke voorzieningen afbreken." Volgens hem komen elke keer dingen op tafel door onthullingen en niet door onderzoek van het kabinet. 

GroenLinks-leider Klaver benadrukt dat Nederland bekendstaat om het grote aantal brievenbusfirma's. Die moeten harder worden aangepakt, vindt hij. CDA-leider Buma wil eerst vooral antwoord op allerlei vragen. "Wat is hier precies aan de hand en wie speelt welke rol? Binnen de wet mag je met je geld doen wat je wilt, maar we moeten actie ondernemen als het gaat om het omzeilen van belastingwetgeving door het uit handen van de fiscus te geven." D66-voorman Pechtold wil dat Nederland laat zien dat belastingmoraal voor iedereen geldt. "Geen slappe schikkingen, maar aanpakken."

Vestigingsklimaat

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zou het onverstandig vinden "het goede Nederlandse vestigingsklimaat ter discussie te stellen aan de hand van iets wat via een bedrijf in Panama gebeurt". Hij heeft niet de "aandrang om bedrijven Nederland uit te jagen". Volgens hem moet wel misbruik worden aangepakt.  

Coalitiegenoot PvdA herhaalt juist het pleidooi om harder op te treden tegen brievenbusfirma's in Nederland. Volgens partijleider Samsom zit in dat soort bedrijven weinig werkgelegenheid. "Echte bedrijven, die dingen maken, die zijn hier van harte welkom."

STER Reclame