Luchtfoto van de plek in Alphen waar twee bouwkranen met een brugdek op een aantal woningen viel
NOS Nieuws

Bij tweede poging brug Alphen wordt niets aan toeval overgelaten

In Alphen aan den Rijn zijn het spannende dagen. Met het kraanongeluk van vorig jaar nog op het netvlies gebrand, is vandaag gestart met het plaatsen van het nieuwe brugdek over de Koningin Julianabrug.

"We gaan het dit keer heel anders doen", aldus burgemeester Liesbeth Spies in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zijn voor veel mensen spannende dagen en dat geldt ook zeker voor mij."

Deze keer wordt de operatie uitgevoerd in twee delen. "Morgen wordt het contragewicht, het brugdeel dat ervoor zorgt dat de brug straks open en dicht kan, op zijn plek gehesen. Er is nu voor gekozen om dat vanaf land te doen", vertelt Spies.

Als het eerste gedeelte van de brug op zijn plek ligt en helemaal afgebouwd is, kan over een week of vijf, zes het rijdek worden geplaatst. De bedoeling is dat de brug half juni klaar is voor gebruik.

Toen het fout ging: kranen Alphen vallen op huizen

Het bedrijf dat vorig jaar de hijsklus voor zijn rekening nam, zal dat nu ook weer gaan doen. "Daar hebben we een contract mee. Dat bedrijf moet de brug gewoon afmaken", zegt Spies.

Afspraak is afspraak, stelt ze. "Het bedrijf heeft een contract aangeboden voor een nieuwe brug, maar die is er nog steeds niet. We willen natuurlijk dat die er zo snel mogelijk komt."

We laten dan niets aan het toeval over. Als het bijvoorbeeld te hard waait, blazen we alles af.

Liesbeth Spies, burgemeester Alphen aan den Rijn

De burgemeester noemt de operatie in vergelijking met vorig jaar eenvoudiger. "We hebben nu te maken met een veel minder zwaar gevaarte, om het zo maar te noemen."

Toch is Spies er niet helemaal gerust op. "Het hijsen zelf duurt maar kort, maar het is wel het meest kritieke deel van de operatie. We laten dan ook niets aan het toeval over. Als het bijvoorbeeld te hard waait, blazen we alles af."

Uitnodiging

Ook heeft de gemeente eigenaren van vijf panden rondom de brug gevraagd om morgenmiddag hun onderkomen tijdelijk te verlaten. "We hebben ze uitgenodigd op het gemeentehuis, want het is misschien toch beter dat je op het moment van de plaatsing niet in je woning of winkel bent."

De gemeente heeft ook de overige bewoners goed voorbereid op wat komen gaat. "We zijn bij heel veel mensen die in de buurt van de brug wonen thuis geweest en ook hebben we een bewonersavond georganiseerd."

Door de werkzaamheden is de noodbrug van 5 tot en met 7 april afgesloten voor verkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl