Nederland heeft plek voor zeker 2000 biologische boeren.
NOS Nieuws

'Zeker 500 biologische boeren te weinig in Nederland'

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

Nederland heeft zeker 500 biologische boeren te weinig. Daardoor is de vraag van consumenten en supermarkten naar biologische producten veel groter dan het beschikbare aanbod.

Nederland telt momenteel bijna 1500 biologische agrariërs. Dat aantal is de laatste jaren nauwelijks opgelopen, blijkt uit cijfers van het CBS. "Er komen er bij en er vallen er af. Grosso modo verandert er te weinig", zegt Bavo van den Idsert, directeur van brancheorganisatie Bionext. "Wat dreigt, is natuurlijk dat er meer bio-producten geïmporteerd gaan worden. En dat is natuurlijk zonde."

Wat boeren tegenhoudt om de stap naar biologisch te maken, is de omschakelperiode van twee jaar. In die jaren moeten ze wel werken via de biologische regels, maar mogen ze de producten nog niet verkopen als biologisch. Dat betekent: hogere kosten en minder opbrengsten. Van den Idsert: "Dat is een enorm knelpunt. Je hebt het soms over tienduizenden euro's aan inkomstenderving. Dat kunnen niet alle boeren zomaar opvangen."

Risico spreiden

Zolang volgens Bionext de risico's van een overstap te veel bij de boer liggen, zal dat zo'n transformatie bemoeilijken. "Er zijn coöperaties die zeggen: 'je mag de overstap wel maken, maar over twee jaar zien we wel of we jouw biologische melk afnemen'. Op zo'n manier kun je natuurlijk geen zaken doen", aldus Van den Idsert.

"Als de coöperaties die melk nou gewoon afnemen, banken geld willen verstrekken en de overheid garant wil staan voor als het toch fout gaat, dan zullen zeker meer boeren de stap aandurven."

Mager marktaandeel

In 2015 kochten Nederlandse consumenten voor ongeveer 1,2 miljard euro aan biologische producten, zo'n 12 procent meer dan in 2014. Ondanks dat blijft het marktaandeel van biologisch mager te noemen, met ongeveer 4 procent. Dat is veel lager dan in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, waar biologisch een marktaandeel heeft van tussen de 10 en 15 procent.

Wereldwijd stijgt de vraag naar bio-producten. Op een EU-congres vandaag en morgen in Driebergen, buigen experts zich over de vraag hoe de biologische sector de komende jaren beter kan voldoen aan de groeiende vraag.

Lef tonen

Koos en Monique van der Laan zijn eigenaar van de biologische boerderij De Beekhoeve in Kamerik. Zij maakten in 1998 al de keuze voor biologisch. Monique snapt de aarzeling bij veel van haar collega's, maar toch zegt ze: "Ze moeten gewoon meer lef tonen en het doen. Al jaren groeit de biologische sector, ook tijdens economische crises. Consumenten worden steeds kritischer op wat ze eten en drinken. Daar liggen voor ons - biologische boeren - volop kansen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl