Helen Clark AFP

De voormalig premier van Nieuw-Zeeland Helen Clark wil graag de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon opvolgen als secretaris-generaal bij de VN. Dat heeft ze tegen de BBC gezegd. Clark is momenteel de topvrouw van de UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de VN.

Clark wil de Veiligheidsraad hervormen door meer permanente leden toe te laten. Ze noemt de namen van Duitsland, Japan, India en Brazilië. Ook twee Afrikaanse landen zouden wat haar betreft in aanmerking moeten komen voor een permanente zetel. Op die manier wordt de Veiligheidsraad een goede afspiegeling van de reële machtsverhoudingen in de wereld, zegt Clark. 

De huidige samenstelling dateert nog van meteen na de Tweede Wereldoorlog. De landen met een permanente zetel zijn de VS, Rusland (voorheen de Sovjet-Unie), China, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Clark zegt verder dat de VN nieuwe middelen nodig heeft om vredes- en veiligheidsvraagstukken het hoofd te bieden. 

Ze is niet de enige vrouw die zich kandidaat stelt: nog drie anderen willen de nieuwe secretaris-generaal worden. En er zijn ook vier mannen die Ban Ki-moon willen opvolgen. Ban vertrekt aan het einde van het jaar.

STER reclame