De tafel van het Sportforum: (v.l.n.r.) Ronald Waterreus, Henk Hoijtink en Frank Heinen NOS

FC Twente moet teruggezet worden naar de topklasse en vanuit daar terugkomen zonder charlatans als Joop Munsterman en Aldo van der Laan. Dat stelt sportjournalist Henk Hoijtink. Hij doet zijn uitspraken in het wekelijkse Sportforum van radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. 

In het Sportforum worden iedere maandag de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen sportweek behandeld. Dit keer zijn te gast: Ronald Waterreus (oud-doelman van onder meer PSV), Frank Heinen (sportjournalist en columnist bij onder meer HP/De Tijd) en Hoijtink (chef sport van Trouw). 

De hoofdonderwerpen van deze week: Peter Sagan, (cult)held op de fiets en de aanhoudende malaise bij FC Twente, dat opnieuw punten in mindering heeft gekregen.

Oud-international Waterreus volgt een managementopleiding. "Maar tegen die puinhoop bij Twente helpt geen enkele opleiding", zegt hij. "Ik vraag me wel hardop af wie er gebaat is bij het eventuele verlies van de proflicentie van Twente. Ik heb zelf bij Glasgow Rangers gevoetbald en zij werden drie niveaus lager ingedeeld... Ik vind het lastig."

Hoijtink: "Ik ben er harder in. Dit geeft weer aan dat er gigantisch veel fout is gegaan daar. Dan moet een club gestraft worden, dat is ook rechtvaardig richting andere clubs. Natuurlijk zitten er om de week 30.000 fans op de tribune en heeft de club een sociale functie, maar het kan in mijn ogen niet anders."

'Twente naar de Topklasse en terug zonder charlatans'

De chef sport van Trouw trekt de vergelijking met het Belgische KV Mechelen. Zij werden na financiële problemen in 2002 teruggezet naar de derde klasse. Sinds 2007 speelt Mechelen weer op het hoogste niveau. 

"Als Twente de licentie verliest, gaan ze naar de topklasse. Wat zou er mooier zijn dan wanneer die 30.000 fans met zijn allen achter de club blijven staan, net zoals bij Mechelen? Dan is Twente over vier, vijf jaar terug met echt een eigen club, zonder charlatans als Munsterman en Van der Laan. Dat crediteurenakkoord moet je als club ook niet willen." 

'Politiek steekspel in Enschede'

Waterreus: "Je kon al jaren geleden op je klompen aanvoelen dat daar iets niet deugde. Maar toch zijn er mensen geweest die altijd maar de polonaise mee bleven lopen. Van die mensen zitten er waarschijnlijk een hoop nog steeds bij Twente. En als zij nu keihard tegen Van der Laan en Munsterman gaan opboksen, krijgen ze waarschijnlijk zelf ook een groot probleem. Het is een politiek steekspel in Enschede."

'Sagan is zowel een held als een cultheld'

De drie gasten hebben allen genoten van de Ronde van Vlaanderen, met als winnaar wereldkampioen Peter Sagan

"Het is een beetje bijzonder", zegt Heinen. "Sagan is zowel een held als een cultheld. Dat zie je niet vaak. Hij is en ontzettend goed, en hij heeft iets aandoenlijks en iets van een underdog omdat hij vaak tweede wordt. Hij weet zichzelf vreselijk goed te presenteren, dat heb ik maar zelden gezien in het wielrennen." 

Heinen vervolgt: "Mensen verheugen zich al op wat hij gaat doen als hij solo naar de finish komt. Dan kun je zeggen: dat heeft niets met de sport te maken, maar dat heeft het wel. Met de aantrekkelijkheid van de sport en daar bestaat wielrennen van. Dat heeft hij heel goed door."

'Amstel Gold Race is verschrikkelijk geworden'

De Slowaak in bloedvorm zal niet aan de start staan in de enige Nederlandse klassieker: de Amstel Gold Race. De in Limburg geboren Waterreus is geen fan van die koers. "Ik maak me niet populair bij de mensen die de route uitstippelen, maar voor mij is het een veredeld criterium geworden."

"Ik vind het echt niet leuk meer. Vier keer de Cauberg op, ik snap dat het commercieel aantrekkelijk is, maar ik vind het een verschrikkelijke wedstrijd geworden", besluit Waterreus.

STER reclame