NOS Nieuws

Klijnsma wil gezamenlijke aanpak tegen oplopende schulden

Klijnsma wil gezamenlijke aanpak tegen oplopende schulden

Overheden moeten beter gaan samenwerken en informatie uitwisselen over mensen die schulden hebben, vindt staatssecretaris Klijnsma. Nu komen mensen vaak dubbel in de problemen doordat overheden, zonder dat die dat van elkaar weten, een incassobureau of deurwaarder op pad sturen.

In de zogenoemde Rijksincassovisie die Klijnsma namens het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, stelt ze maatregelen voor om daar een eind aan te maken.

De Rijksoverheid is een van de grootste schuldeisers, doordat mensen met financiële problemen vaak met meer dan één overheidsorganisatie te maken hebben. Die instanties hebben allemaal een eigen aanpak voor een betalingsregeling, maar daardoor ontstaat geregeld een opstapeling van schulden.

Geld om van te leven

Klijnsma wil dat er voortaan in een vroeg stadium gegevens worden uitgewisseld en dat persoonlijk contact wordt gelegd met iemand die in de schulden zit. "Voorkomen moet worden dat het maatwerk van de ene instantie teniet wordt gedaan door een dwangincasso van een andere partij", schrijft ze.

Ook moet er een eenvoudiger regeling komen voor het vaststellen van de zogenoemde beslagvrije voet, dat is het bedrag dat iemand die in de schuldsanering zit moet overhouden om van te kunnen leven. Nu wordt dat bedrag vaak te laag vastgesteld, zegt Klijnsma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl