AFP

Bij een nieuwe reeks zelfmoordaanslagen in Irak zijn zeker 29 mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen liepen verwondingen op. De doelwitten waren vooral leden van sjiitische milities en militairen, zeggen veiligheidsfunctionarissen.

De zwaarste aanslag was in Nasiriyah, zo'n 400 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Bagdad. Een zelfmoordenaar blies zichzelf op in een restaurant waar veel leden van een paramilitaire sjiitische militie komen. Het populaire restaurant ligt aan de snelweg die Bagdad verbindt met de zuidelijke provincies. Bij die aanslag kwamen veertien mensen om. Het aantal gewonden ligt op 27. 

De bomauto van de aanslag bij het restaurant in Nasiriyah AFP

Rond dezelfde tijd als de aanslag in Nasiriyah, blies een zelfmoordenaar zichzelf op in zijn auto in een winkelgebied in Basra, de olierijke stad in het zuidoosten van Irak. Zeker vijf mensen kwamen om bij die aanslag. Tien mensen raakten gewond. Volgens de politie was de ravage groot. 30 auto's werden door de kracht van de explosie vernield. 

Ravage na de aanslag bij een winkelcentrum in Basra AFP

Eerder op de dag boorde een zelfmoordenaar zijn wagen in een checkpoint in een voorstad van Bagdad. Zes militairen werden daarbij gedood, 13 anderen liepen verwondingen op.

Het checkpoint bij de brug van Muthana in het noorden van Bagdad AFP

Bij het hoofdkwartier van een paramilitaire organisatie in Mishahda, iets ten noorden van de hoofdstad blies een zelfmoordenaar zich op in een auto. Vier militairen kwamen om, tien mensen raakten gewond.

Opmars

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar ze houden mogelijk verband met de herovering van IS-gebied door het Iraakse leger en milities die de regering steunen. De extremisten lijken de opmars te vergelden met een groot aantal bomaanslagen, verspreid over Irak.

IS heeft sinds 2014 een belangrijk deel van het noorden en westen van Irak in handen. Het leger is nu bezig met een offensief om de noordelijke stad Mosul te heroveren. Die opmars verloopt moeizaam. De militairen worden gehinderd door bermbommen en booby traps.

Gevechten

Het Iraakse leger meldde wel de inname van een strategisch belangrijke plaats bij Mosul. Het dorp ligt aan de Tigris en kon worden ingenomen na dagen van hevige gevechten. Tijdens die gevechten werden de militairen belaagd door zes zelfmoordenaars die een autobom tot ontploffing brachten.

Het leger wordt bij de herovering geholpen door de coalitie die wordt geleid door de Verenigde Staten.

Veel doden in maart

Vooral de afgelopen maand is het aantal slachtoffers in Irak opgelopen. Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 1119 mensen omgekomen. In februari waren dat er 670. 

STER reclame