De vluchtelingen krijgen elk een bewaker mee om te voorkomen dat ze overboord springen
NOS Nieuws

'Terugsturen vluchtelingen verloopt rustig, maar er zit frustratie'

Het uitzetten van vluchtelingen van de Griekse eilanden Lesbos en Chios naar de Turkse havenstad Dikili verloopt tot nu toe rustig. Vanochtend werden zo'n 136 vluchtelingen overgezet met twee boten.

"Het zijn vooral de vluchtelingen die geen asielaanvraag hebben ingediend. Die worden uitgezet", zegt NOS-verslaggever Lex Runderkamp die op Lesbos is. Volgens Runderkamp is deze groep het makkelijkst uit te zetten, omdat ze geen juridische bezwaren kunnen indienen tegen de uitzetting. "En er zaten mensen bij die zelf aangaven dat ze terug wilden naar Turkije."

De vluchtelingen verzetten zich dan ook niet, aldus Runderkamp. "Iedereen krijgt een op een begeleiding van een agent. Alles verloopt rustig en gedisciplineerd. Daar is de autoriteiten, de Turken en de Grieken, ook alles aan gelegen. Want ze willen, als ware het een pr-stunt, laten zien dat ze resultaat boeken. Ik begrijp dat ook de eerste vluchtelingen in Duitsland zijn aangekomen."

Griekenland stuurt asielzoekers terug naar Turkije

Runderkamp verwacht dat de sfeer de komende dagen wel grimmiger wordt, zoals er de afgelopen dagen ook al gedemonstreerd werd door de vluchtelingen. "Ik heb vanochtend door een hek nog wat vluchtelingen gesproken. Er zit veel bijtende frustratie. Zij kunnen zich nog steeds niet voorstellen dat de poorten naar Europa voor hen echt niet open gaan. We zullen later nog wel taferelen gaan zien dat mensen overboord springen als ze worden uitgezet."

De vluchtelingen die zijn uitgezet komen voornamelijk uit Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Algerije en Marokko. In de haven van het Griekse eiland Chios werden zo'n 80 mensen op de boot gezet. Daar waren het vooral mensen uit Afrika en het Midden-Oosten.

De uitgezette vluchtelingen gaan naar de zuidelijke provincie Osmanië. Dat zei de Turkse minister van Europese Zaken Bozkir in de media. Turkije is bereid om vandaag 500 mensen op te nemen. De Griekse autoriteiten hebben Turkije een lijst met 400 namen gegeven.

Wat er daarna met de vluchtelingen gebeurt, is niet duidelijk. Afgelopen vrijdag ontstond er onrust over een rapport van Amnesty International. Daarin stelde de mensenrechtenorganisatie dat Turkije vluchtelingen terugstuurt naar de oorlog in Syrië. Turkije ontkende dat met klem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl