Panama Papers - onthullingen uit de verborgen wereld van belastingparadijzen
NOS Nieuws

Tweede Kamer heeft veel vragen over 'Panama Papers'

In Den Haag wordt geschokt gereageerd op de onthullingen uit de 'Panama Papers'. Kamerleden van zowel oppositie- als coalitiepartijen hebben vooral veel vragen. Ze willen duidelijkheid over verdragen tussen Nederland en Panama en de rol van Nederlandse bedrijven.

GroenLinks-Kamerlid Grashoff heeft een debat aangevraagd over de onthullingen, die hij schokkend noemt. "Het beeld ontstaat van een rijke, machtige internationale elite die, geholpen door een advocatenkantoor in Panama, alles doet om miljarden over de wereld te schuiven zonder daar belasting over te betalen."

Ook PvdA'er Groot zegt geschokt te zijn. "Dit lijkt bovendien nog maar het topje van de ijsberg. We willen dat de Belastingdienst alle Nederlandse betrokkenheid onderzoekt en waar mogelijk boetes uitdeelt en naheft", zegt hij.

Coalitiegenoot VVD is terughoudender: "Het klinkt omvangrijk, maar ik wil feiten. Het ministerie van Financiën moet nu eerst gaan uitzoeken wat er aan de hand is", zegt Kamerlid Neppérus.

Hard aanpakken

Als het aan de PvdA ligt, worden er wel meteen concrete maatregelen genomen, zoals het verbieden van brievenbusfirma's. "Ook moet er snel een zwarte lijst van belastingparadijzen komen en het wordt tijd dat ook partijen als D66, CDA en VVD een harde aanpak steunen", vindt Kamerlid Groot.

D66 zegt dat het juist staat voor een harde aanpak. "Hier is op massale schaal belasting ontweken en dat moet aangepakt worden. De constructies zijn schimmig en daar moet een einde aan komen", aldus Kamerlid Koolmees.

Het CDA wil van de regering weten welke Nederlandse connecties er zijn in de Panama Papers. Kamerlid Omtzigt noemt het "het zoveelste bewijs van forse belastingontduiking door een kleine kring geprivilegieerden en machthebbers."

Beerput open

SP-Kamerlid Merkies is geschokt maar niet verbaasd over de onthullingen. "De beerput gaat nu echt open. Het zijn ingewikkelde constructies, maar we moeten precies weten wat er aan de hand is. Als dat te moeilijk is dan schieten verdragen tussen Nederland en Panama simpelweg tekort. Die moeten dan opnieuw onder de loep worden genomen."

Volgens SP-leider Roemer zou over het onderwerp zelfs een parlementaire enquête moeten worden gehouden. "De Panama Papers laten zien hoe miljardairs dankzij schimmige constructies overal ter wereld hun belasting ontduiken. We moeten dit nu tot de bodem onderzoeken en de rol van Nederland als belastingparadijs ontmantelen", vindt Roemer.

Referendum

Op Twitter verwijzen de Partij voor de Dieren en de SP naar de Panama Papers als extra motivatie voor een tegenstem bij het Oekraïne-referendum. Volgens SP'er Merkies is het een extra smet op het blazoen van de Oekraïense president Porosjenko, die ook wordt genoemd.

De naam van de Oekraïense president komt veelvuldig voor in de documenten. Hij zou winsten van zijn snoep- en chocoladebedrijf hebben weggesluisd naar de Britse Maagden-eilanden.

"Het lijkt op iemand die er meer zit voor zijn eigen belang, dan voor het land", zegt Kamerlid Merkies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl