Jos van Rey ANP

Corruptiezaak rond Jos van Rey na lange aanloop van start

time icon
Geschreven door
Hugo van der Parre
Researchredacteur

Na drieënhalf jaar voorbereiding is vandaag bij de rechtbank in Rotterdam de inhoudelijke behandeling van de zaak rond politicus Jos van Rey begonnen. Van Rey is voormalig Tweede en Eerste Kamerlid voor de VVD en oud-wethouder van Roermond. Hij wordt verdacht van onder meer ambtelijke corruptie, verkiezingsfraude en witwassen.

Van Rey was in Roermond tussen 1998 en 2012 wethouder Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening voor de VVD en is nu Statenlid en gemeenteraadslid voor zijn eigen Liberale Volkspartij. Het Openbaar Ministerie denkt te kunnen bewijzen dat hij zich herhaaldelijk heeft laten omkopen door zijn medeverdachte, projectontwikkelaar Piet van Pol. 

Er is nog een derde verdachte, oud-wethouder Schreurs; ook hij zou zich in ruil voor wederdiensten door Van Pol hebben laten fêteren.

Waar wordt Jos van Rey van verdacht?

- lekken van vertrouwelijke informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester
- stempasfraude: het verzamelen van blanco volmachten in de periode 2010-2012
- ronselen van kiezers voor de verkiezingen in de periode 2010-2012
- aannemen van steekpenningen van projectontwikkelaar Piet van Pol in de vorm van reisjes naar Berlijn, Londen en Lourdes en naar bouwbeurzen in Cannes en München, voetbalreisjes naar het WK 2006 en het EK 2008 en vakanties in het vakantiehuis van Van Pol in Saint Tropez
- aannemen van steekpenningen van een projectontwikkelaar 
- aannemen van steekpenningen van een beveiligingsbedrijf 
- witwassen van 175.000 euro

Jos van Rey en Piet van Pol zijn al tientallen jaren vrienden en zijn vaak, samen met hun echtgenotes, op vakantie geweest in Van Pols tweede huis in Saint Tropez. Van Pol heeft Van Rey ook meegenomen naar voetbalwedstrijden in het buitenland en naar vastgoedbeurzen in München en Cannes. 

Volgens Van Rey was daar niks mis mee: “We zijn gewoon vrienden”. Ook heeft hij alle tripjes altijd netjes aangemeld bij de gemeente.

Het Openbaar Ministerie ziet dat anders: Van Rey heeft in ruil voor deze gestes zijn vriend een voorkeurspositie bezorgd bij grote bouwprojecten in Roermond. Zo zou hij jarenlang documenten van vergaderingen hebben doorgespeeld aan Van Pol. Vaststaat dat deze in de stad een aantal grote projecten heeft kunnen realiseren in de periode dat Jos van Rey wethouder was. 

In andere gevallen zou Roermond onder druk van Van Rey bepaalde gebouwen van Van Pol hebben opgekocht, nota bene tegen de adviezen van ambtenaren in.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van corruptie verdachte Jos van Rey voor de rechter

De zaak kwam aan het licht toen justitie in oktober 2012 invallen deed in het kantoor en huis van Jos van Rey en in de woningen van zijn zoon en dochter.  In het kader van onderzoek naar belangenverstrengeling werd heimelijk de telefoon van Van Rey afgeluisterd. 

Daarbij bleek dat een van de kandidaten in de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond voorinformatie kreeg voor het sollicitatiegesprek. Het OM zag zich genoodzaakt in actie te komen omdat anders een nieuwe burgemeester op oneerlijke gronden zou worden benoemd.

Justitie heeft tijdens het onderzoek meer dan 200 getuigen gehoord. Er is een dossier opgebouwd van 29 gigabyte, ruim 100 ordners. Voor het proces in Rotterdam zijn elf dagen uitgetrokken. 

Gebruikelijk 

Deze week zit Van Rey nog alleen in het verdachtenbankje. De eerste dagen zal het vooral gaan over de meer politieke verdenkingen: het ronselen van stemvolmachten bij diverse verkiezingen en het lekken van voorkennis uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester aan kandidaat en mede-VVD-er Offermanns. Van Rey houdt vol dat dit gebruikelijke praktijk is tussen partijgenoten in de politiek. De verwachting is dat hij zich fel zal verdedigen.

Pas vanaf volgende week zal het gaan over de ambtelijke corruptie en de vermeende omkoping door Piet van Pol. Dat is ook het moment dat de projectontwikkelaar en oud-wethouder Schreurs voor het eerst in de rechtszaal zullen verschijnen. 

Politieke loopbaan Jos van Rey (Roermond, 1945)

1974-1986 lid gemeenteraad Roermond voor de VVD

1982 lid Provinciale Staten Limburg VVD

1982-1989 lid Tweede Kamer VVD

1991-2002 lid gemeenteraad Roermond VVD

1991-1998 lid Tweede Kamer VVD

1995-2011 lid Provinciale Staten Limburg VVD

1998-2012 wethouder Roermond VVD

2011-2012 lid Eerste Kamer VVD

2014-heden lid gemeenteraad Roermond voor de LVR

2015 geroyeerd door VVD

2015-heden lid Provinciale Staten Limburg voor Volkspartij Limburg 

STER Reclame