Theo Verbruggen bij de invallen in Brabant

De politie doet vanochtend op zo'n 100 plekken invallen in een groot onderzoek naar synthetische drugs, vooral xtc. Het is, onder de noemer Operatie Trefpunt, een van de grootste politieacties ooit; er doen zo'n 1500 mensen van politie, justitie, FIOD en defensie aan mee, onder wie rechercheurs, officieren van justitie, perswoordvoerders en hondenbegeleiders. Er zijn tot nu toe 39 mensen opgepakt.

De grootste inval is in Best, bij een bedrijfsverzamelgebouw, waar zich volgens het Openbaar Ministerie onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf in de loop van de tijd tientallen verdachten verzamelden om afspraken te maken over de productie van drugs en de handel daarin. 

Er zijn drie hoofdverdachten naar wie het OM in eerste instantie onderzoek is gaan doen, zegt persofficier Neeltje Geldermans. Ze zijn alle drie aangehouden, een van hen is opgepakt in Tsjechië. Van veel andere bezoekers is niet duidelijk wat hun rol precies was, maar zij gelden wel als verdachten.

De politie heeft het pand geobserveerd en afgeluisterd. Er is sprake van een 'rovershol', beaamt de politie. Er zijn ook huiszoekingen in Eindhoven, Tilburg, Waalre en Kaatsheuvel. Ook buiten Noord-Brabant zijn invallen geweest, in Limburg, Rotterdam en in België. Er is beslag gelegd op twee motoren, twee drugslaboratoria en een wietkwekerij.

Officier van justitie over invallen in drugsonderzoek

"Wij hebben dit bij elkaar een kleine drie jaar in het vizier gehad", aldus persofficier Geldermans. "Er zijn in de loop van het onderzoek ook eerdere invallen uit voortgevloeid." Naar verwachting worden er na vandaag ook nog mensen opgepakt.

Ruim een jaar geleden heeft justitie de aanpak van de drugscriminaliteit in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg geïntensiveerd. De ambitie is om de productie van hennep en synthetische drugs 'substantieel' terug te dringen. "Bovendien is geld macht, waardoor er ook kans bestaat op een ongewenste vermenging tussen de boven- en onderwereld", schrijft het OM in een persbericht.

Theo Verbruggen over de eerste resultaten van de invallen

STER reclame