Middendorp: krijgsmacht in problemen door tekorten
De Nederlandse krijgsmacht zucht onder de aanhoudende bezuinigingen. Er wordt steeds vaker en langer een beroep gedaan op het leger; het aantal missies is flink toegenomen. Daartegenover staan "een gestaag krimpend aantal eenheden en voorraden", aldus commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp. Hij sprak tijdens het Elsevier Defensiedebat in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Het Nederlandse leger doet op dit moment mee aan bijna twintig missies. Dat loopt uiteen van het bestrijden van piraterij tot het bewaken van de grenzen als onderdeel van Frontex. Dit soort missies stellen volgens Middendorp hoge eisen aan de militaire eenheden, van hun beschikbaarheid en paraatheid. Eisen waaraan de verschillende legereenheden lang niet altijd kunnen voldoen, omdat ze bijvoorbeeld langdurig voor een bepaalde missie zijn ingezet en daardoor niet hebben kunnen trainen voor andere taken.
Efficiëntie
Ook zegt Middendorp dat er te ver is doorgeslagen in het efficiënter maken van de krijgsmacht. "Als gevolg hiervan hebben we kleine ondersteunende diensten, minder instructeurs en minder voorraden." Er is onvoldoende achtervang, dus als er bij een missie plotseling meer mankracht of meer materieel nodig is, dan zijn er "onmiddellijk problemen".
Middendorp pleit voor een betere balans tussen de gevechtseenheden en de ondersteuning. Want "de ondersteunende eenheden zijn nu vaak de beperkende factor". Met ondersteuning bedoelt hij onder meer explosieven-deskundigen, medici en helikopters.
Een week geleden zei de voormalig commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif in een interview ook dat de landmacht kampt met verouderde en kapotte voertuigen en weinig munitie.