Feest bij de spelers van NEC na de winst op Vitesse

NEC wint Gelderse derby en komt gelijk met Vitesse

NEC heeft drie punten overgehouden aan de Gelderse derby tegen Vitesse. De ploeg van trainer Ernest Faber won in Nijmegen met 2-1 van de Arnhemse buurman en staat nu in punten op gelijke hoogte met Vitesse.

Statistisch gezien zag het er bij aanvang niet goed uit voor NEC. De Nijmegenaren traden voor de derde keer dit seizoen aan zonder de geschorste Christian Santos en zonder de spits wist NEC in de vorige twee duels niet te scoren en dus niet te winnen.

Gunstige statistiek

Drie kwartier later waren de statistieken de thuisploeg een stuk gunstiger gezind, want Anthony Limbombe opende vlak voor rust de score en van de tien keer dat NEC dit seizoen op 1-0 kwam, won het ook tien keer.

De treffer was het sluitstuk van een boeiende eerste helft. Met zestien verschillende nationaliteiten aan de aftrap (een record in de eredivisie) zochten beide ploegen de aanval en kregen beide teams ook de nodige kansen. Zo waren voor Vitesse Dominic Solanke, Kevin Diks en Lewis Baker dicht bij een doelpunt, terwijl aan de overzijde Wojciech Golla, Navarone Foor en Limbombe goede mogelijkheden misten.

Vitesse-speler Milot Rashica (r) troost Lewis Baker

Dumíc verdubbelt marge

Na rust koesterde NEC aanvankelijk de voorsprong. Het gunde Vitesse de bal en verdedigde met man en macht. Na een kwartier kreeg de thuisploeg door dat een tweede treffer best tot de mogelijkheden behoorde en werd meer de aanval gezocht.

Vitesse werd onder druk gezet en doelman Eloy Room moest ingrijpen bij een hard schot van Todd Kane. Even later was de Vitesse-doelman alert bij een omhaal van Mihai Roman.

Tien minuten voor tijd dacht Dario Dumíc het duel al te beslissen door uit een hoekschop raak te schieten. Twee minuten later schoot Baker fraai raak uit een vrije trap, waardoor het toch nog even spannend werd, maar de gelijkmaker bleef uit.