Dirk Kuijt is blij met zijn goal

Feyenoord heeft geen kind aan Excelsior

In een eenzijdig duel heeft Feyenoord eenvoudig afgerekend met stadgenoot Excelsior. De Rotterdamse derby in De Kuip eindigde in 3-0. Dirk Kuijt had met twee treffers een groot aandeel in de zege.

Excelsior maakte het Feyenoord vorig seizoen behoorlijk lastig in De Kuip. Dankzij twee doelpunten van Tom van Weert kwam de kleine club toen met 2-0 voor en moest de thuisploeg alle zeilen bijzetten om alsnog de zege (3-2) te forceren. Dit jaar had Feyenoord echter geen kind aan de stadgenoot.

Al na vijf minuten trof Eljero Elia de paal, na een foutje van Jurgen Mattheij. Een kwartier later zette Kuijt de thuisploeg op voorsprong. Hij kopte knap raak in de verre hoek uit een hoekschop van Jens Toornstra. Het was echter de vraag of die corner wel gegeven had mogen worden, aangezien de bal misschien niet helemaal over de achterlijn was.

Fraai overstapje

Feyenoord mocht het zichzelf kwalijk nemen dat het niet gelijk doordrukte. Excelsior maakte veel fouten, maar dat werd niet afgestraft. Toch werd het na ruim een half uur 2-0. Na een fraai overstapje van Michiel Kramer schoot Elia via de vuisten van Tom Muyters raak.

Na rust zette coach Alfons Groenendijk met de inbreng van Henrico Drost een extra slot op de Excelsior-deur. Toch bleef het spelbeeld hetzelfde. Feyenoord viel naar hartenlust aan en de gasten probeerden stand te houden. Toch kreeg Elia al snel de kans op de 3-0, maar Muyters redde.

Na een uur was het alsnog 3-0. Kuijt kreeg het doelpunt op zijn naam, maar mocht Toornstra bedanken dat diens schot totaal mislukte en voor zijn voeten rolde. De routinier hoefde alleen maar binnen te lopen en liet dat niet na. De score had daarna nog verder kunnen oplopen, maar Feyenoord miste daarvoor de scherpte in de afronding.