Tergooi
NOS Nieuws

Tergooi-ziekenhuis: vergoeding was geen zwijggeld

Het Hilversumse ziekenhuis Tergooi "herkent zich niet" in het beeld dat het zwijggeld heeft betaald aan de nabestaanden van een 21-jarige overleden patiënt. Het NPO-radioprogramma Argos beweert dat.

Een longarts wordt verweten dat hij ernstig is tekortgeschoten in de zorg voor de 21-jarige man. Hij kwam in november 2014 in het ziekenhuis met ernstige pijn op zijn borst en overleed korte tijd later.

Het ziekenhuis zegt in een reactie ten zeerste te betreuren dat de zorg tekort is geschoten. Tergooi erkent dat er een financiële regeling met de nabestaanden is getroffen, maar zegt dat het niet gaat om zwijggeld.

Volgens het ziekenhuis zijn alle zaken die met het overlijden van de patiënt te maken hebben in alle openheid met de familie gedeeld, besproken en vastgelegd en is de familie tevreden met de uitkomst.

"Onverkwikkelijke affaire"

Volgens Tergooi hebben de familie en het ziekenhuis geen behoefte om over deze gebeurtenis nu of in de toekomst naar buiten te treden.

SP-Kamerlid Van Gerven, zelf huisarts, vindt wel dat het om zwijggeld gaat. In Argos zei hij dat het gaat om een geheime deal waarbij de familie in ruil voor geld geen stappen zal ondernemen tegen het ziekenhuis. Hij zegt de tekst van de deal in bezit te hebben.

Volgens Van Gerven is smartengeld niet slecht, maar mogen er nooit zulke voorwaarden aan verbonden worden. Hij noemt het een onverkwikkelijke affaire.

Tuchtrechter

Een Kamermeerderheid van SP, PvdA, D66 en CDA vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek moet doen naar het contract tussen de familie en het ziekenhuis.

Donderdag is er een debat over de IGZ. Kamerleden van de genoemde partijen gaan de deal van Tergooi dan aan de orde stellen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft ook een zaak tegen een arts van het ziekenhuis aangespannen bij de tuchtrechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl