Onkruid verwijderen uit de tuin mag straks misschien niet meer met zeer giftige verdelgingsmiddelen
NOS Nieuws

Onkruidmiddel mag straks wel in landbouw, niet in tuin

Uiterlijk eind juni wordt besloten of middelen die glyfosaat bevatten in Europa toegestaan blijven. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam aan de Tweede Kamer.

De kans dat het middel in Europa verboden wordt, lijkt klein. Staatssecretaris Van Dam is van plan positieve adviezen van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) te volgen, zo schrijft hij aan de Kamer. Ook Duitsland, voor Europa rapporteur op het gebied van glyfosaat, pleit voor toestaan van het middel.

Eerder werd een besluit hierover in Brussel uitgesteld, onder meer omdat staatssecretaris Van Dam daar na aandringen van de Kamer voor pleitte.

Landbouw

In de Tweede Kamer leven grote zorgen over glyfosaat. Een aantal partijen is voor een totaalverbod van het middel. De Wereldgezondheidsorganisatie deed eerder onderzoek naar het middel en constateerde dat het waarschijnlijk kankerverwekkend is. Dit onderzoek wordt door partijen in de Kamer verschillend uitgelegd; niet alle partijen zijn erdoor overtuigd.

Van Dam schrijft nu de adviezen van Duitsland en het CTGB voor toelating te willen volgen, maar dan niet voor vijftien maar voor tien jaar. Ook wil hij laten vastleggen dat de toestemming kan worden ingetrokken, mochten er nieuwe feiten boven tafel komen. Zo wordt volgend jaar nieuw onderzoek van de European Chemicals Agency verwacht.

Tuin en stoep

Spuiten op stoepjes en verhardingen in Nederland wordt waarschijnlijk wel verboden. Een meerderheid in de Kamer wil dit al langere tijd, in 2013 werd hiertoe een motie aangenomen. Een voorstel van staatssecretaris Dijksma zou op 1 april ingaan, maar dit is uitgesteld, na "juridische obstakels". Dijksma zei vorige maand met een nieuw voorstel te komen.

Imidacloprid

Staatssecretaris Van Dam schrijft verder in zijn brief dat hij de komende maanden bekijkt of hij het middel imidacloprid, dat door veel tuinders wordt gebruikt, gaat verbieden. Eerder zei hij al dat te overwegen.

Tuinders mogen het gebruiken als ze oppassen dat het niet in het oppervlaktewater terechtkomt. Dat gebeurt wel: volgens Van Dam ging het eind vorig jaar om een overschrijding van 90 procent.

Eind mei zal Van Dam op basis van de cijfers over de eerste maanden van dit jaar een besluit nemen. Coalitiegenoot VVD en ook CDA en SGP zijn tegen een verbod; zij vinden dat het tuinders onnodig hard treft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl