Roken
NOS Nieuws

Van Rijn bezorgd over toename rookruimtes in horeca

Staatssecretaris Van Rijn maakt zich zorgen over de groei van het aantal rookruimtes in cafés en discotheken. Steeds meer horecagelegenheden bieden klanten zo toch de mogelijkheid om te roken, ondanks het rookverbod, schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.

Een positieve ontwikkeling is volgens de staatssecretaris dat er steeds minder overtredingen van het rookverbod zijn. In 98 procent van de horeca werd vorig jaar tijdens een controle geen roker gevonden, tegenover 95 procent het jaar ervoor. Een positieve ontwikkeling volgens de staatssecretaris.

Alternatief

In ongeveer een kwart van de cafés en discotheken was vorig jaar een speciale ruimte ingericht voor rokers. In 2009 was dit nog tien procent. De staatssecretaris baseert zich op onderzoek van de NVWA.

Staatssecretaris Van Rijn betreurt dit verschil. "Rookruimtes zie ik als een instrument om draagvlak voor de rookvrije horeca te creëren en om de verslaafde roker een alternatief te bieden", schrijft hij. De overheid streeft ernaar dat iedereen stopt met roken.

Hogere boetes

In totaal deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vorig jaar bijna 23.000 inspecties. In meer dan 1600 gevallen werd een boete opgelegd. Uit het onderzoek blijkt verder dat 250 ondernemers werden bestraft omdat zij tabak aan minderjarigen verkochten.

Sinds 1 januari 2009 is het verboden om in horecagelegenheden een sigaret op te steken. Voor eenmanszaken geldt dit sinds 2014 ook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl