De Braziliaanse opa Wilson (77) kust zijn kleinzoon Juan Pedro die werd geboren met microcefalie
NOS Nieuws

Vernietiging babyhersenen door zika-virus in beeld gebracht

Een Finse studie bevestigt het verband tussen het zika-virus en aangeboren afwijkingen als microcefalie. Artsen hebben met behulp van een serie MRI-scans bijna live kunnen meekijken hoe het zika-virus de hersenen van een foetus verwoest.

De 33-jarige vrouw die de baby droeg, kreeg in de derde maand van haar zwangerschap zika nadat ze tijdens een reis door Midden-Amerika was gebeten door muggen. Ze had korte tijd griepachtige verschijnselen, maar werd niet ernstig ziek.

'Vloeibaar'

De Finse woont in de VS. Toen ze vier weken later met Kerst in Finland was en de berichten over zika en zwangerschap las, begon ze zich toch zorgen te maken. Een bloedtest wees uit dat ze inderdaad zika had gehad; symptomen van zika houden meestal niet langer dan een week aan. Een echo van de baby liet niets abnormaals zien.

Vanaf de zestiende week onderging de vrouw een serie MRI-scans waarop wel duidelijk werd dat haar baby ernstige problemen had. De hersenen van de foetus werden 'vloeibaar', zoals onderzoeker Olli Vapalathi van de universiteit van Helsinki het noemt.

Op deze beelden is te zien hoe de hersenen van de foetus 'vloeibaar werden'

Op de scans was duidelijk te zien hoe het hoofdje steeds verder kromp. Hersenbeschadiging leek onoverkomelijk. De vrouw brak daarom de zwangerschap met 21 weken af. Nader onderzoek van het hersenweefsel toonde aan dat de foetus inderdaad besmet was met het zika-virus.

Het onderzoek is een belangrijke stap in de ontwikkeling van nieuwe werkwijzen voor het detecteren en het uiteindelijk bestrijden van het virus, zegt Vapalathi. "Met dit onderzoek hopen we in de toekomst meer vrouwen in een voorstadium te kunnen testen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl