Flessen wijn in boekenzaak Zwolle. ANP

Een wijntje bij de kapper of flessen alcohol in de rekken bij de boekwinkel; het mag definitief niet. De rechtbank in Zwolle heeft in hoger beroep een streep gezet door proefprojecten waarbij winkeliers ook alcohol verkopen of schenken, het zogeheten 'blurring' (branchevervaging). 

In meerdere gemeenten wordt hiermee geëxperimenteerd om het winkelen aantrekkelijker te maken, vaak onder de noemer van een pilot. Maar als gemeenten daarmee de Drank- en Horecawet overtreden, mogen ze die experimenteerruimte niet nemen, oordeelt de rechter.

Niet experimenteren

De Koninklijke SlijtersUnie is heel blij met de uitspraak. Die had de gemeente gevraagd op te treden tegen boekhandel Waanders, die ook wijn verkocht tussen boeken over alcohol. 

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle weigerde in te grijpen. De gemeente was juist een proef begonnen waarin ondernemers meer vrijheid kregen.

"De rechter heeft hiermee zonder voorbehoud een waarschuwing afgegeven aan gemeenten dat zij zich aan de wet dienen te houden", zegt voorzitter Ron Andes van de slijtersunie. "Alcohol leent zich niet voor experimenten."

De Vereniging Nederlandse Gemeenten wilde meer gaan experimenteren met blurring, maar had die plannen na kritiek van staatssecretaris Van Rijn eerder al aangepast.

STER reclame