Syrische vluchtelingen in de Turkse provincie Hatay
NOS Nieuws

Turkije: geen Syriërs teruggestuurd

De Turkse regering ontkent dat Syrische vluchtelingen illegaal worden teruggestuurd naar Syrië. Amnesty International zei gisteren na onderzoek dat Turkije sinds half januari enkele duizenden vluchtelingen naar hun land heeft teruggezonden.

In een persverklaring reageert de Turkse ambassade in Den Haag verontwaardigd. Het onderzoek van Amnesty doet volgens de ambassade onrecht aan Turkije en het Turkse volk.

Open-deurbeleid

"De afgelopen vijf jaar heeft Turkije een open-deurbeleid gevoerd ten aanzien van Syrische burgers die vluchten voor de oorlog in hun land," schrijft de ambassade.

Dat dit beleid niet veranderd is, wordt volgens de ambassade bewezen door het feit dat er nu meer dan 2,74 miljoen vluchtelingen uit Syrië in Turkije zijn.

Syrische vluchtelingen worden niet teruggestuurd, staat in de persverklaring. Ze hebben na registratie zelfs toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en de arbeidsmarkt.

'Niet bevestigd'

In de verklaring heeft de Turkse ambassade ook harde kritiek op het onderzoek, dat zou zijn gedaan onder een hele kleine groep vluchtelingen.

De conclusies worden volgens Turkije ook niet bevestigd door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en hulporganisaties in de regio.

Amnesty staat achter onderzoek

In een eerste reactie zegt een woordvoerder van Amnesty International dat de organisatie volledig achter het onderzoek staat. Het bewijs voor de aantijgingen is overweldigend, zegt hij.

Het is volgens de woordvoerder ook niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat Turkije Syrische vluchtelingen terugstuurt. In december vroeg Amnesty ook al aandacht voor de kwestie.

Potdicht

Daarnaast is er volgens Amnesty absoluut geen sprake van een open-deurbeleid. De grens tussen Syrië en Turkije zit potdicht, niemand komt Turkije in.

Verder zou het onderzoek wél worden bevestigd door andere hulporganisaties. In de regio is het een "publiek geheim" dat vluchtelingen worden teruggestuurd, aldus Amnesty International.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl