Een stemlokaal tijdens de Europese verkiezingen in 2014
NOS Nieuws

Plasterk zal opkomstcijfers 6 april niet geheim houden

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het geen bezwaar als op woensdag 6 april tijdens het Oekraïne-referendum tussentijdse opkomstpercentages bekend worden gemaakt.

De stembureaus hebben de vrijheid om gedurende de dag opkomstpercentages te geven aan wie daar om vraagt, zoals journalisten. "Ik heb ze laten weten dat ze net zo mogen handelen als bij gewone verkiezingen", zegt Plasterk.

Plasterk begrijpt niet waarom de NOS bij deze verkiezingen geen onderzoek laat doen naar tussentijdse opkomstpercentages.

Verkiezingen beïnvloeden

Volgens Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, kiest de NOS daarvoor omdat de percentages het gedrag van kiezers kunnen beïnvloeden. "Wij willen geen nieuwsfeiten creëren door zelf actief onderzoek te laten doen dat het verloop kan beïnvloeden", zegt Gelauff. "Wij willen verkiezingen niet beïnvloeden, maar ze verslaan."

De opkomst is bij dit referendum erg belangrijk. Bij een lagere opkomst dan 30 procent is het referendum namelijk niet geldig. Kiezers zouden hun stemgedrag dus kunnen laten afhangen van de opkomst op een bepaald moment van de dag.

Een novum

Als een andere organisatie de opkomst woensdag wel zou laten onderzoeken en dat wordt op 6 april overdag al nieuws, dan meldt de NOS dat wel, zegt Gelauff.

Plasterk zegt dat de pers natuurlijk vrij is om eigen keuzes te maken, maar hij begrijpt de beslissing niet: "Het verbaast me een beetje, het is een novum dat een omroep hier een opvatting over heeft."

Plasterk zal opkomstcijfers 6 april niet geheim houden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl