De nieuwe Tesla
NOS Nieuws

Tempo moet omhoog voor nieuwe Tesla

  • Tim van Steenbergen

    Techredacteur

  • Tim van Steenbergen

    Techredacteur

Dit is hem dan, het nieuwe model van Tesla, de Model 3. De elektrische auto werd vanochtend onthuld. Er is lang op gewacht, maar de auto is er nog niet. De 150.000 mensen die al een exemplaar hebben gereserveerd moeten waarschijnlijk meer dan twee jaar wachten op hun nieuwe wagen.

De nieuwe Model 3 is ruim de helft goedkoper dan de andere modellen van Tesla en moet een auto voor het grote publiek worden. Voor de meesten was het prijskaartje van 35.000 dollar en de naam al genoeg reden om urenlang in de rij te staan.

Stukje bij beetje

Tesla heeft de nieuwe auto zorgvuldig gehypet door stukje bij beetje informatie over de auto te geven. Zo weten we nu hoe de auto er van binnen en buiten uitziet en hoe ver hij kan rijden op een acculading (naar schatting iets meer dan 320 kilometer), maar over veel andere specificaties weten we niets, of topman Elon Musk blijft er vaag over.

Dat komt omdat de auto nog niet af is. Het duurt nog minstens anderhalf jaar voor de eerste Model 3 van de productieband rolt en in die tijd kan er nog een hoop veranderen.

Waarom neemt Tesla nu al reserveringen aan? Omdat het heel hard geld nodig heeft. De autofabrikant heeft de afgelopen jaren enorme investeringen gedaan in onder meer een fabriek voor accu's en het ontwerp van twee nieuwe modellen. De kasreserves van Tesla zijn naar schatting 1,2 miljard dollar en vorig jaar maakte het bedrijf ook ongeveer 1 miljard dollar verlies. Met dat tempo is het geld op voordat de eerste Model 3 lucht in de banden heeft.

Hete adem

Ook zal Tesla straks meer auto's dan ooit moeten gaan maken. De afgelopen weken kreeg Tesla meer dan 150.000 reserveringen voor de nieuwe Model 3. Vorig jaar maakte de autofabrikant 50.000 auto's in totaal. Daarnaast voelt Tesla de hete adem in de nek van grote autofabrikanten als GM, Nissan en Audi, die allemaal de komende twee jaar met vergelijkbare auto's op de markt komen.

Door de enorme hype rond de Model 3 hoopt topman Musk dat het beursaandeel stijgt en dat hij genoeg geld kan ophalen bij huidige en nieuwe investeerders. Alleen op die manier kunnen alle klanten die een auto hebben gereserveerd hem straks daadwerkelijk ophalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl