Omroep Gelderland
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Jongen wordt na 13 jaar met ouders uitgezet naar Vietnam

De 13-jarige Tri Pam uit Wageningen wordt na dertien jaar waarschijnlijk uitgezet naar Vietnam. Staatssecretaris Dijkhoff (VVD) heeft de uitzetting aangekondigd in een brief aan de burgemeester van de stad.

De jongen werd geboren in Arnhem en groeide op in Wageningen. Zijn ouders vroegen asiel aan, maar dat verzoek werd in 2008 afgewezen. Volgens de Nederlandse autoriteiten is het veilig genoeg om in Vietnam te wonen.

Acties en petities

Tri Pam komt niet in aanmerking voor het kinderpardon omdat zijn ouders zich niet altijd aan de wekelijkse meldplicht hebben gehouden. Volgens de gemeente was de jongen altijd in beeld bij de overheid en is hij gewoon naar school gegaan.

Er werden meerdere acties gehouden en petities ondertekend om de jongen in Nederland te laten blijven. Onder meer kinderombudsman Marc Dulleart zette zich in voor Tri Pam. Ook werd een rechtszaak aangespannen. In hoger beroep werd bepaald dat het verzoek om in Nederland te mogen blijven terecht is afgewezen.

Verbijstering

Burgemeester Van Rumund zegt verbijsterd te zijn over de beslissing. "Onbegrijpelijk dat er zo willekeurig met het kinderpardon wordt omgegaan", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Volgens Van Rumund is Tri Pam nooit in Vietnam geweest. "Het is een land waar hij de mensen en cultuur niet kent. De toekomst van deze jongen is heel somber als hij terug zou moeten."

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children legt zich niet neer bij de beslissing van Dijkhoff. Volgens de organisatie is de uitzetting een schending van de kinderrechten. Politici in Den Haag wordt gevraagd "het onrecht snel te herstellen".

Advertentie via Ster.nl