ANP

In 2009 begon de Amerikaanse president Obama met zijn kruistocht tegen de inzet van nucleaire wapens door landen en terroristen. Hij kreeg andere landen mee en er waren NSS-toppen in Washington, Seoul en Den Haag. 

En nu de afsluitende Nuclear Security Summit, weer in de Amerikaanse hoofdstad met onder meer premier Rutte.

Over de resultaten van meer dan zes jaar praten bestaat een "dubbel gevoel", zegt VS-correspondent Wouter Zwart in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is zeker wat bereikt. Zo heeft de VS zijn grote voorraad hoogverrijkt uranium met meer dan 20 procent teruggebracht. Voormalige Sovjet-staten zoals Oekraïne, waar het bezit van nucleair materiaal als zeer riskant wordt gezien, hebben helemaal niets meer."

Poetin

Maar het gevaar van diefstal van nucleair materiaal door terroristische organisaties is alleen maar groter geworden. "Machtige groepen als IS zijn actiever dan ooit op zoek naar dit gevaarlijke spul om een vuile bom te maken."

In de ogen van experts is het een kwestie van tijd, voordat het een keer misgaat, zegt Zwart. "NSS is ingehaald door de harde realiteit."

De Russische president Poetin is niet in Washington. Zwart: "Zij afzegging was een grote tegenvaller. Poetin wil hier in deze gespannen tijden niet met de VS en de rest van de wereld niet over praten. Dat is een punt van grote zorg."

Ziekenhuizen

De verwachting van Zwart is dat in Washington enkele nieuwe afspraken worden gemaakt. "Zoals het aanscherpen van de voorschriften voor de opslag van nucleair materiaal in ziekenhuizen en laboratoria. Het bestaande protocol is sterk verouderd en daardoor gevaarlijk. Als de 102 landen die hier zijn daar hun handtekening onder zetten, is dat een stapje vooruit."

STER reclame