NOS Nieuws

Scoop Teevendeal krijgt belangrijkste journalistieke prijs

Kijk hier de uitzending van de Tegel 2015 terug

Nieuwsuur-journalist Bas Haan heeft de Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, in de categorie Onderzoek gekregen voor zijn verhalen over de Teevendeal. De onthullingen die daaruit voortkwamen leidden uiteindelijk tot de val van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven.

"Het is een beetje appels en peren vergelijken. Alle drie genomineerden waren terecht. Ik ben wel blij dat ik hem heb", zei Haan over de Tegel. Eerder werd Haan al tot 'Journalist van het jaar' gekozen.

De andere twee genomineerden in Onderzoek waren een verhaal van RTL over de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde en een productie van Zembla over calamiteiten in ziekenhuizen.

Een overzicht van de Tegelwinnaars

FC Twente

De Tegels werden uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In de categorie Nieuws won een verhaal van de Twentsche Courant Tubantia. Gerben Kuitert, Leon ten Voorde en Fardau Wagenaar kregen de Tegel voor hun verhalen over de perikelen bij voetbalclub FC Twente.

De jury prees het trio voor hun volharding. "Het voelt een beetje alsof je ruzie maakt met je jeugdliefde", zei Leon ten Voorde. Hij komt net als Kuitert al sinds zijn jeugdjaren bij de club als fan.

Blatter

Ook een ander sportverhaal viel in de prijzen. De uitwerking van een gesprek met FIFA-baas Sepp Blatter leverde Willem Feenstra en Mark Misérus van de Volkskrant de Tegel in de categorie Interview op. Voor Feenstra was het de tweede achtereenvolgende Tegel. Vorig jaar won hij in de categorie Talent.

De twee vlogen de hele wereld over in de aanloop naar de nieuwe verkiezing voor de FIFA-voorzitter. Daar spraken ze met heel veel mensen uit de omgeving van Blatter, onder anderen met zijn dochter. Uiteindelijk kregen de twee Volkskrant-journalisten in Zürich een interview met de grote man in het voetbal.

Onze man in Teheran

De documentaireserie Onze man in Teheran van correspondent Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven kreeg de prijs voor beste achtergrondproductie en de publieksprijs. Het gaat over het leven van Erdbrink in Iran, waar hij woont als correspondent voor onder meer de NOS.

"We hebben niets voorbereid. Wij zijn er gewoon heen gegaan. Het is een ontzettend lastig land", zei Van Broekhoven.

Achter de schermen bij de Tegeluitreiking 2015

Erdbrink noemde de docu een dwarsdoorsnede van de waarheid. Hij zei voor veel verschillende media te hebben gewerkt, maar tot de serie was het hem nooit gelukt om op zo’n manier iets te laten zien over het land. "Dan zie je toch de kracht van televisie. Mensen zijn geraakt."

Darfur

Trouw-journalist Klaas van Dijken was de beste in de categorie Nieuwsverslaggeving met het verhaal Darfur, oorlog zonder einde. Het lijkt een onderwerp dat bijna vergeten is. "Wij waren de eerste in 5 jaar die het gebied überhaupt inkwamen. Dus in die zin is het zeker vergeten", zegt de winnaar. De reis was niet zonder gevaar. "Af en toe was het zitten met samengeknepen billen."

Het beste camerawerk is in 2015 geleverd door Reber Dosky en Nina Badoux. Zij maakten voor De Correspondent het verhaal Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS, een mini-documentaire over het leven van een sluipschutter in Kobani. Voor hun werk kregen zij de Storimans-prijs.

Het grootste talent is volgens de jury Mark Schrader van Nieuwe Revu. De Toekomstprijs, een publieksprijs, ging naar TMI. Zij maken YouTube-films over trends onder jongeren die via vlogs worden verspreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl