NOS Schaatsen

Teamgenoten Van Beek in shock na epo-nieuws

Team Van Beek in shock na EPO-nieuws

Het nieuws dat marathonschaatser Thom van Beek epo zou hebben gebruikt heeft de schaatswereld danig geschokt. De klap kwam misschien nog wel het hardst aan bij Team van Werven, waar Van Beek afgelopen seizoen onder contract stond.

Zo kon ploegleider Roy Boeve zijn emoties niet bedwingen toen hij het nieuws te horen kreeg. "Ik had tranen in mijn ogen. Ik dacht: wat moet ik hiermee? Ik was gewoon in shock."

Ploeggenoot Gary Hekman kan het een dag later ook nog steeds niet geloven. "Dit verwacht je niet in het marathonschaatsen. Volgens mij is epo al twintig jaar verboden. Ik heb alle boeken gelezen van de wielrenners, daar ken ik het woord epo van."

Oer-Hollands een biertje drinken

Ook Boeve kan niet zo goed bedenken waarom Van Beek naar het prestatiebevorderende middel zou hebben gegrepen. Marathonschaatsen wordt immers in Nederland op semi-professionele basis beoefend.

"Waar hebben we het over? Marathonschaatsen is een paar rondjes schaatsen op een ijsbaan, waar financieel weinig te winnen is. Het is oer-Hollands, een biertje drinken en schaatsen."

Consequenties

Welke consequenties het nieuws zal hebben voor zijn ploeg en misschien wel de hele schaatssport is voor Boeve nog niet te overzien. "Maar die kunnen heel groot zijn. Mensen kunnen gaan denken dat het hele team, het hele marathonschaatsen of het schaatsen wereldwijd aan de doping zit. Het enige wat wij kunnen doen, is transparant zijn. Iedereen mag ons bellen, ze mogen bij ons thuis komen."

"Ik hoop voor Thom, en ook voor ons, dat eruit komt dat het een natuurlijk iets is en dat het niet waar is. Dat hoop ik van harte. Maar op dit moment liggen die kaarten niet zo en moeten we het afwachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl