Margrite Kalverboer
NOS NieuwsAangepast

Kalverboer strijdt tegen 'rafelrandjes van Nederlands asielbeleid'

De functie van Kinderombudsman lijkt Margrite Kalverboer op het lijf geschreven. Vandaag werd bekend dat ze door de Tweede Kamer is gekozen als opvolger van Marc Dullaert die per 1 april tegen zijn zin vertrok. De Groningse hoogleraar is een autoriteit op het gebied van kinderrechten, vooral die van vluchtelingenkinderen.

Kalverboer is uitgesproken kritisch op het Nederlandse asielbeleid. "Wat wij in Nederland niet doen, is in ons beleid kijken naar de individuele belangen van kinderen", zei ze vorig jaar in het radioprogramma De Ochtend. "Er zitten heel veel rafelrandjes en losse eindjes aan."

Asielkinderen terugsturen

Ze werd toen geïnterviewd naar aanleiding van de zaak van Márcia en Gláucio, de uitgeprocedeerde tieners uit Angola die na veel media-aandacht toch in Nederland mochten blijven. Zo'n besluit moet niet aan de staatssecretaris worden overgelaten, vond Kalverboer.

Ze pleitte voor een groep van experts die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) adviseert in zulke lastige gevallen. "Men zou mensen die verstand hebben van ontwikkeling van kinderen meer moeten betrekken bij het ontwikkelen van goed beleid." Na zo'n advies "moet de IND wegen of de belangen van die kinderen zwaarder wegen dan de belangen van de ouders of van de Staat."

Dat Márcia en Gláucio mochten blijven, werd door sommigen gevierd. Maar niet door Kalverboer: "Ik vind het geen overwinning van de kinderrechten als je vader ineens uit je leven verdwijnt en je met je moeder moet zien hoe je na alle moeilijkheden hier een leven moet opbouwen." De vader van de twee moest terug naar Angola omdat hij oorlogsmisdaden zou hebben gepleegd.

Kritiek kinderpardon

Een jaar eerder uitte ze met collega-hoogleraren kritiek op het kinderpardon. Ze noemde het opvallend dat het feit dat een kind geworteld is geraakt in Nederland niet meeweegt bij het besluit of hij mag blijven. De vorige Kinderombudsman Marc Dullaert had ook weinig goede woorden over voor de manier waarop het kinderpardon werd uitgevoerd.

Kalverboer zei in het De Ochtend-interview overigens dat ze niet bedoelt dat alle vluchtelingenkinderen in Nederland moeten blijven. "Maar we vinden wel dat goed bekeken moet worden hoe het met het kind gaat en wat de consequenties zijn van het gevoerde beleid."

Dit is een bewerking van een eerder gepubliceerd artikel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl